Narodna skupština Srpske

Razmotren Godišnji izvještaj o radu ombudsmana za ljudska prava BiH

  • 16.05.2019. 15:52

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Ombudsmana za ljudska prava BiH za 2018. u kome se navodi da je ta institucija lani zaprimila ukupno 3.266 žalbi, kao i da je u izvještajnom periodu završeno 3.240 predmeta.

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović je u završnoj riječi o tom izvještaju rekao da će ova institucija odreagovati u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima kada je riječ o žalbama poslanika Narodne skupštine u vezi sa nedovoljnom zastupljenošću predstavnika Srba u organima vlasti u Federaciji BiH. 

"Inicijativu o tome može podnijeti i grupa poslanika u parlamentu Srpske", rekao je Mitrović. 

On je naveo da se stanje u oblasti pravosuđa treba unaprijediti novim zakonodavstvom i reformama. 

Mitrović je rekao da se o ljudskim pravima uvijek mora voditi računa, ali u skladu sa nadležnostima, te da treba urediti oblast plaćanja alimentacije. 

On je, odgovarajući pojedinim poslanicima opozicije, rekao da prvenstveno nadležno tužilaštvo treba da da odgovor kada je riječ o slučaju stradanja mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića. 

U izvještaju o radu Ombusmana za ljudska prava BiH se navodi da se najveći broj žalbi ovoj instituciji odnosio na povrede građanskih i političkih prava (1.819 predmeta). 

"Zatim slijede žalbe koje su se odnosile na kršenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava (825), kršenja prava djece (216), sve oblike diskriminacije (208), prava osoba lišenih slobode (144), povrede prava osoba sa invaliditetom (46) i nacionalnih i vjerskih manjina (8)", navodi se u izvještaju. 

U izvještajnom periodu ombusmanima se obratilo ukupno 13.130 građana. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.