ATV

Rezultati istraživanja

Rejting političkih stranaka: Najveću podršku ima SNSD VIDEO

  • 14.07.2018. 18:03

U predizbornom periodu u Republici Srpskoj i BiH, koji je, između ostalog, obilježen objavljivanjem procjena o rejtinzima stranaka i političara u Srpskoj sa upitnom autentičnošću, portal Opcija.net imao je uvid u detaljno i relevantno, nezavisno istraživanje javnog mnjenja, realizovano za potrebe jedne ovdašnje parlamentarne stranke.

Na 30 stranica prezentovani su podaci prikupljeni terenskim radom na čitavom prostoru Srpske, u periodu od 13. do 18. juna, na reprezentativnom uzorku od čak 4.950 ispitanika. Uzorak odražava socijalnu, obrazovnu, polnu i starosnu strukturu Srpske.

Pročitajte još: Željka Cvijanović u prednosti nad Govedaricom FOTO VIDEO

Na osnovu dobijenih odgovora, utvrđeno je da je broj neodlučnih glasača u porastu u odnosu na ranije sondaže, te da je ovaj procenat najveći kada su u pitanju izbori za predsjednika Srpske (31 odsto), manje izražen u domenu opredjeljivanja za stranke (25 odsto), a najmanji na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH (22,6 odsto).

Što se tiče rejtinga političkih stranaka, najveću podršku ima SNSD (39,1 odsto). Osjetno zaostaje SDS (21 odsto). Za treće i četvrto mjesto se bore DNS (9,7 odsto) i PDP (8,6 odsto). Na petom mjestu je usamljena SP (5,9 odsto). Zanimljivo je da je na šestom mjestu, među strankama sa sjedištem u Srpskoj, Ujedinjena Srpska (2,5 odsto) pretekla NDP (2,1 odsto). Među partijama čija je centrala u FBiH, najviše ispitanika podržava SDA (3,7 odsto), dok se za sve ostale, manje stranke koje izlaze na izbore, poput Prve SDS, Srpske napredne stranke i drugih, opredijelilo ukupno 7,4 odsto anketiranih. To je, prema nalazima istraživača, skromniji procenat nego u prethodnim analizama.

Pročitajte još: Značajna prednost Milorada Dodika nad Mladenom Ivanićem FOTO VIDEO

Istraživanje se bavi i regionalnom strukturom glasova za stranke. SDS je prvoplasirana partija u IЈ 6 – Bijeljina, gdje ima podršku 33,8 odsto glasača, dok je tu za SNSD 24 odsto ispitanika, te u IЈ 8 – Istočno Sarajevo, gdje je odnos snaga – 31,5 za SDS, a 30 odsto za SNSD. Istočno Sarajevo je specifično i po jakim pozicijama DNS-a i PDP-a, gdje ove dvije stranke imaju po, približno, 15 odsto podrške. U ostalim izbornim jedinicama za parlament Srpske, SNSD je na prvom mjestu: Prijedor – 33 odsto, Gradiška – 44,7, Banjaluka – 34,5, Derventa – 41,5, Doboj – 35, Zvornik – 33, Trebinje – 43.

Kada se svi ovi procenti preračunaju u poslaničke mandate, uključujući i kompenzacione, istraživači procijenjuju da će SNSD biti pojedinačno najsnažnija stranka sa 240.000 do 250.000 glasova, odnosno 34 mandata, što bi im, u zavisnosti od rezultata dosadašnjih partnera, dalo i mogućnost da formiraju novu vladajuću koaliciju sa samo jednom savezničkom partijom. Što se tiče kvote RS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, prema projekciji u ovom istraživanju, SNSD će imati sedam ili osam mandata, SDS od tri do četiri, DNS jedan ili dva, a zajednička lista PDP-NDP jedan mandat.

Opširnije u pogledajte Centralnim vijestima.