ATV

Republika Srpska ili BiH: Šta je rekao mađarski ministar?

 • 17.04.2020. 18:28

Zaista mi je žao zbog jezičkog nesporazima koji se koristi u političke svrhe. Moj prevod je bio potpuno tačan, jer se za Republiku Srpsku u mađarskom jeziku koristi pridjev bosanska kako bi se napravila razlika sa Republikom Srbijom. 

To je odgovor Eve Spizter koja je juče, tokom posjete mađarskog ministra inostranih poslova Banjaluci, bila službeni prevodilac. Međutim, pojedini federalni mediji prenijeli su da je prevod koji se odnosi na Republiku Srpsku bio pogrešan, tvrdeći da je Ministar Peter Sijarto govorio o Bosni i Hercegovini. Eva Spizer, za ATV poručuje da i sam Sijarto vrlo dobro može da prati ono što prevodi, i da bi je sigurno ispravio da je nešto pogrešno prevela. 

"Kada ministar pominje boszniai Szerb Köztársaság, to nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom, pošto se zvaničan naziv Bosne i Hercegovine na mađarskom kaže: Bosznia és Hercegovina. Ako pomno poslušate obraćanje ministra, možete zaključiti da u Banjaluci nije govorio o Bosni i Hercegovini, nego o Republici Srpskoj - tj. boszniai  Szerb Köztársaság", kaže Eva Spitzer, prevodilac.

Sijarto je više puta iskoristio termin koji je napravio pometnju i na društvenim mrežama. 

"Svojom posjetom želio sam da iskažem poštovanje koje Mađarska ukazuje Republici Srpskoj i njenim građanima", rekao je ministar inostranih poslova, Peter Sijarto.

Jezičke činjenice, koje se lako daju provjeriti i na elektronskim prevodiocima, potvrđuju da nije bilo greške u prevodu. Potvrdu, i to direktno iz mađarske ambasade u BiH, zatražili su i u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva. 

"Mađarske ambasade smo dobili potvrdu da je prevod sa jučerašnje konferencije za medije, predsjendika Dodika i ministra inostranih poslova Mađarske Sijarta, bio upotpunosti tačan, čime je Ministar Sijarto još jednom potvrdio opredjeljenost Mađarske za dobre odnose sa Banjalukom i sa Republikom Srpskom", kaže Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH. 

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva poručuju da Mađarska i Republika Srpska imaju dobre odnose, i da su oni bili jasni još tokom posjete srpskog člana predsjendištva BiH Milorada Dodika Mađarskoj. Mađarski premijer Viktor Orban tada je rekao da želi saradnju sa Republikom Srpskom, a to, kažu ne znači da ne želi saradnju i sa Federacijom BiH. U Republiku Srpsku juče je iz Mađarske stigla medicinska pomoć za borbu protiv virusa korona. Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto  je da je Mađarska prijatelj na kojeg Srpska uvijek može da računa.

 • 20:30 Револуција 1917

  Револуција 1917

 • 21:00 Емисија: Ћирилица

  Ауторска емисија Миломира Марића.

 • 23:20 Муззик топ 20

  Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

 • 00:30 Ноћни програм

  Ноћни програм