Ministar uprave i lokalne samouprave Srpske

Rešić: Obavezna koordinacija opštinskih i republičkih inspekcija

  • 04.09.2019. 12:11

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas da je Nacrtom zakona o inspekcijama Srpske iskazano opredjeljenje da se stvori obavezna koordinacija opštinskih i republičkih inspekcija.

Ona je navela da je ovim zakonom predviđena i obavezna mjesečna koordinacija Poreske uprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Inspektorata Srpske.

"Zakonom propisujemo obavezu planiranja i usklađivanja planova opštinskih i republičkih inspektora. Poslovna zajednica istakla je da ranije nije postojalo takvo planiranje, pa se često dešavalo da u jednoj sedmici u isti poslovni subjekat dolaze i opštinski i republički inspektori", rekla je Rešićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila i da je ovim aktom predviđeno da se kao krivično djelo tretira neprijavljivanje radnika i da je inspektor dužan da kada u kontroli zatekne neprijavljenog radnika odmah o tome obavijesti nadležno tužilaštvo.

Rešićeva je navela da će se prilikom utvrđivanja broja inspektora u pojedinim inspekcijama morati planirati koje su realne potrebe, čime će se izbjeći situacije da u jednoj regiji postoji previše inspektora za jednu oblast, a da uopšte nema inspektora za određene inspekcije službe.

"Sa terena je bila uvijek ozbiljna primjedba da inspektori ne mogu da uđu u privredne subjekte zašto što nisu registrovani, a ovim nacrtom zakona se omogućava i to", navela je Rešićeva.

Ona je dodala da je predviđeno da inspektori prilikom kontrole prvi put registrovanih mikroprivrednih subjekata u kojima nađu, uslovno rečeno manji prekršaj, izdaju naloge za njihovo otklanjanje, ali da ih ne kažnjavaju ako je riječ o prvoj godini rada takvog subjekta.

Rešićeva je rekla da od usvajanja ovog zakona u formi nacrta do prijedloga slijedi procedura u kojoj se očekuje i javna rasprava kao i stručna rasprava koju je tražio Ekonomsko-socijalni savjet Srpske, koji je i dao neke od primjedbi na ovaj akt.

Pomoćnik ministra za resor uprave Nikola Knežević rekao je da se pojavila i potreba da se definiše posebna organizaciona jedinica u okviru Inspektorata Srpske koja će vršiti internu kontrolu nad inspektorima - opštinskim i republičkim.

"U ovom slučaju govorimo o inspektorima koji će na odgovarajući način, uz ispunjavanje određenih uslova rada, vršiti inspekcijski nadzor nad pregledima koje su već izvršili drugi inspektori ukoliko postoje određeni nedostaci, čime će se ograničiti mogućnost samovolje pojdinih inspektora i eventualnih grešaka koje su se desile u vršenju inspekcijskog nadzora", naveo je Knežević.

Vlada Republike Srpske utvrdila je 29. avgusta Nacrt zakona o inspekcijama kao jedan od reformskih zakona.

Тагови: