I povećanje najniže plate

Sindikat traži povećanje plata u svim sektorima

  • 31.10.2018. 13:23

Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske održalo je danas u Banjaluci sjednicu na kojoj se raspravljanoo zahtjevima Saveza u vezi sa budžetom i programom ekonomskih reformi Srpske za 2019. godinu.

Ranka Mišić predsjednik Saveza sindikata RS rekla je da Sindikat traži povećanje plata u svim sektorima i poručila da poslodavci treba da budu spremni da razgovaraju o tome.

Sindikat traži i povećanje najniže plate, potpisivanje kolektivnih ugovora i u realnom sektoru. 

Ranka Mišić je rekla i da ima poslodavca koji nisu ispoštovali povećanje plate za 30 KM o kojem je Vlada RS donijela odluku.

Ona je poručila da treba da se stvore uslovi za povećanje plata i u realnom sektoru te da traže da najniža plata bude 500 KM.

"Ukoliko se socijalni partneri ne dogovore Vlada može sama da donese zakonska rješenja u vezi sa tim", rekla je Mišić.

"Do kraja prvog kvartala iduće godine je moguće doći do prosječne plate od 1000 KM", kaže Ranka Mišić.

Iz Sindikata najavljuju da će u narednom periodu imenovati predstavnike Udruženja poslodavaca koji brane formiranje sindikata i koče kolektivmo pregovaranje u svojim firmama.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata prosvjete kaže da od januara traže  povećanje plate  u prosvjeti za 8 odsto, te da je cilj ujednjačavanje koeficijenata sa drugim sektorima.

 

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина