Emir Kusturica 

Slučaj "Dragičević" je delikatan, prirodno da se država brani

  • 27.12.2018. 13:18

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je danas da je slučaj "Dragičević" "krajnje delikatna tema", da između pravde i zakona postoji "ogromna rupa", ali i da postoji "čitava opcija političke prirode" koja je izvor nevolje.

On je novinarima u Beogradu rekao da je to krajnje delikatna tema i da govori o nečemu što je najsvetije i najkomplikovanije - "odnosu prema našoj djeci". 

"Utoliko je (Davor) Dragičević kao pojava više od običnog fenomena, on se bori za pravdu u okviru jedne države, a mi vrlo dobro znamo da su pravda i zakon dva pojma, koji najčešće nemaju veze jedni s drugim", istakao je Kusturica. 

On je dodao da je važno da se narod identifikuje sa bolom tog čovjeka, ali da, s druge strane, postoji "čitava opcija koja je političke prirode i koja je izvor nevolje", napomenuvši da je u zemljama bivše Jugoslavije ostao niz nerazjašnjenih ubistava - od političara do novinara. 

Kusturica je ocijenio da je, međutim, ovaj slučaj komplikovaniji jer je riječ o mladom životu, dok istovremeno država brani sebe, što je prirodno, jer se pojavljuje niz ljudi koji je svojim djelovanjem dovode u pitanje. 

"Mislim da to više rade ta takozvana opozicija, odnosno takozvani sistem obaveštajnih službi koji, ovog puta bih rekao, nije takozvani, vrlo dobro je organizovan i zna do kraja kako da isplanira dezintegraciju bilo kojeg pokušaja da se država očuva", istakao je Kusturica. 

Kusturica je napomenuo da između pravde i zakona postoji "ogromna rupa" i to je tako u cijelom svijetu. 

"U ovom slučaju smrt djeteta je to što cijelu stvar čini krajnje komplikovanom. Nadam se da će taj čvor da razriješe, a da će država da bude ono što treba da bude, odnosno da uradi ono što mora da uradi - da u ime zakona štiti sebe, a pravdu pronalazi. Nadam se brže nego što je do sada bilo", naglasio je Kusturica.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)