ATV

Vlada Republika Srpska

Smanjenje zatezne kamate sa 0,05 na 0,03 odsto dnevno

 • 07.06.2018. 15:14

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o zateznoj kamati prema kojem je značajno smanjena stopa zatezne kamate sa 0,05 odsto na 0,03 odsto dnevno.

Prijedlogom zakona se uređuje visina stope i način obračuna zatezne kamate u Srpskoj u slučaju kada dužnik zakasni sa ispunjavanjem novčane obaveze u domaćoj ili stranoj valuti. 

Odredbe ovog zakona primjenjuju se na sve slučajeve u kojima zatezna kamata nije propisana posebnim zakonom, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću. 

"Novim zakonskim rješenjem značajno je smanjena stopa zatezne kamate sa 0,05 odsto dnevno na 0,03 odsto dnevno, a predlaže se, takođe, da se ne vrši korekcija glavnice stopom rasta potrošačkih cijena", ističe se u saopštenju. 

Cilj ove odredbe je brže i lakše izmirenje glavnog duga, prije svega za one privredne subjekte koji imaju problem s likvidnošću, a kojima je na ovaj način olakšano plaćanje dospjelih obaveza. 

"Povjerilac će brže doći do likvidnih sredstava, što će, u kombinaciji sa drugim mjerama fiskalne politike, kao što su nove odredbe Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama, pozitivno uticati na buduće ekonomske i poslovne tokove u Republici Srpskoj", piše u saopštenju. 

U saopštenju se dodaje da istovremena primjena novih zakonskih rješenja, Zakona o zateznoj kamati i Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama, doprinosi ispunjenju krajnjeg cilja ekonomskih mjera na povećanju likvidnosti u Republici Srpskoj, koja opravdava hitnost u donošenju Zakona o zateznoj kamati. 
 

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program