Politička platforma

SNSD će NSRS predložiti platformu kao odgovor na blokiranje formiranja novog SM

  • 05.09.2019. 18:36

SNSD će Narodnoj skupštini Republike Srpske predložiti političku platformu, kao odgovor na blokiranje formiranja novog Savjeta ministara. 

Poručuje to danas srpski član predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Platforma sa analizom stanja i prijedlozima djelovanja, koju će razmatrati Parlament Srpske će, kaže Dodik, biti plod obimnih političkih konsultacija. Iako je dogovoreni rok za formiranje vlasti istekao danas, SNSD daje šansu liderima SDA i HDZ da zajedno pronađu rješenje. U suprotnom će konačnu riječ imati Narodni poslanici.

"SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu sutuaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. Sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavljam mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet", kaže Dodik.

Na funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH došao sam da štitim interes srpskog naroda koji me je i birao. Ne mogu i neću da radim protiv njihove volje, kaže Dodik. SNSD, kaže, dogovor nije uslovljavao, ali sarajevski političari jesu.

Tvrdi da ANP nije jedini razlog. Dio problema, objašnjava srpski član predsjedništva, leži i u tome što je koalicija okupljena oko SDA znatno oslabila, pa se još od potpisivanja sporazuma u toj partiji hvataju za slamke.

"Javnost u BiH je svjedok kako je taj sporazum rušen, a da se ni mastilo od potpisa na njemu nije osušilo, kako od nekih potpisnika, tako i od domaćih ali i međunarodnih aktera. SNSD, kao partija koja je pobijedila na posljednjim Opštim izborima i dobila mandat da predstavlja srpski narod u zajedničkim institucijama, odgovorno je ušla u razgovore o formiranju tih institucija, ali našu ozbiljnost nisu pratili svi partneri iz Federacije BiH", kaže Dodik.

U danu kada ističe rok predviđen sporazumom lidera SNSD, HDZ i SDA, oglasio se i Bakir Izetbegović. Kaže da će, ukoliko SNSD ostane pri svom stavu, partnere morati potražiti u izbornim gubitnicima- PDP-u i SDSu. Izetbegović tvrdi da međunarodna zajednica ipak intenzivno radi na tome da se pregovori izbornih pobjednika nastave. U SNSD-u odgovaraju da upravo po nagovoru stranaca, Bakir Izetbegović pravi istu grešku kao njegov otac Alija Izetbegović, jer ignoriše stavove, interese i izbornu volja druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм