Dom "Rada Vranješević"

Špirić poklonio udžbenike djeci bez roditeljskog staranja

  • 30.08.2018. 19:32

Djeca u banjalučkom domu Rada Vranješević u ovu školsku godinu ulaze opremljeni. Za to se pobrinuo poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu bh. Parlamenta Nikola Špirić i obezbjedio udžbenike i školski pribor.

Zamjenik direktora doma poručuje da im je u ovom dijelu godine finansijski najteže, pa svaka pomoć dobro dođe. 

"To je period kada je, pored svih onih stalnih potreba koje mi imamo, veća potreba za nabavkom udžbenika, novih torbi, nove obuće, pa i kišobrana i svega onoga što je potrebno djeci u tom periodu", kaže Nenad Talić zamjenik direktora Doma. 

U domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja ukupno ima 74 štićenika od kojih je 26 osnovaca, 31 srednjoškolac, te pet studenata, a ostalo su djeca predškolskog uzrasta. Nikola Špirić kaže da tradicionalno, u ovo doba, posjećuje dom i uruči donacije. Poziva i druge da učine slično, a osuđuje one koji ne izmiruju svoje obaveze.

"Da pozovemo one koji duže od godinu dana ili godinu dana ne plaćaju svoje obaveze za djecu koja su ovdje. To su, recimo, Bijeljina, Teslić, Lopare... Ima opština koje su pokazale interes pa su tražile reprogram i danas redovno izvršavaju svoje obaveze. Jako je bitno za ovu ustanovu da ima stabilne izvore finansiranja kako bi ta djeca imala komoditet kao što imaju sva druga djeca", kaže Špirić.

U opštini Lopare odgovaraju da je od marta jedna štićenica u domu Rada Vranješević. Uvjeravaju da će uskoro izmiriti svoje obaveze.

"Naravno da ćemo izmiriti sve obaveze. Pomenuta štićenica je bila u drugim domovima iz kojih je bježala i, evo, ovo što je pristiglo, ove dvije fakture ćemo platiti, naravno, ako ostane u tom domu i dalje. Nismo nikome ništa ostali dužni, pa nećemo ni za ovo", kaže načelnik opštine Lopare Rado Savić.

U opštini Teslić kažu da i oni imaju jednog štićenika. Dio duga su, kaže načelnik Milan Miličević, platili prošle sedmice, a drugi dio će u narednih deset dana. Gradonačelnik Bijeljine danas ne odgovara na pozive. Zato je Grad Banjaluka redovan platiša, uvjeravaju u gradskoj upravi. Zamjenik gradonačelnika kaže da je trećina djece sa teritorije grada i da bi volio da ih tu ima daleko manje. 

"Nisu to sredstva koja se ne mogu naći u budžetu i mislim da je smiješno govoriti o tome da svaka lokalna zajednica treba uložiti poseban napor kada su ove stvari u pitanju i da se ta sredstva nađu", kaže Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

Banjaluka za djecu u domu izdvoji oko 100 hiljada maraka na godišnjem nivou. Mjesečno izdvajanje lokalne zajednice po djetetu smještenom u Domu iznosi oko 650 KM, a nešto više od toga izdvaja Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.