Političke prilike u BiH se ne smiruju

Sputnjik: Dva nova scenarija Zapada protiv Dodika

  • 10.10.2018. 20:58

Prva namjera međunarodne zajednice jeste da poništi izbore u Republici Srpskoj i organizuje nove. Međutim, malo je vjerovatno da taj scenario može da uspije. Drugi cilj je spriječiti Dodika da utiče na formiranje Savjeta ministara BiH, piše Sputnjik.

Sputnjik piše da se političke prilike u BiH ne smiruju ni poslije opštih izbora održanih 7. oktobra, već kao da se zakuvavaju.

Lideri SzP Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a i kandidat za predsjednika Republike Srpske, i Mladen Ivanić, kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, koji su izgubili od Milorada Dodika i njegove političke grupacije, iznijeli su sumnje u regularnost izbora.

Govedarica je čak proglasio pobjedu na izborima, iako rezultati nedvosmisleno pokazuju da je za predsjednika Republike Srpske izabrana Željka Cvijanović. Njegovom zahtjevu, da se ponovo broje glasovi, pridružio se Ivanić.

Simptomatično je da se njima pridružila i Američka ambasada u BiH, koja takođe iznosi sumnje u regularnost izbora. Kuriozitet je da ponovno prebrojavanje glasova traži i Socijaldemokratska partija, koja je u FBiH, poslije SDA, ostvarila najbolji izborni rezultat.

Sprema li se sada neki novi politički kontraudar na Dodika i pokušaj da se on delegitimiše, a da mu se pobjeda poništi? "Kuva" li se negdje plan o rušenju izbora?

U Govedaričine tvrdnje da postoji višak glasačkih listića kao i da postoje sumnje da je došlo do duplog štampanja glasačkih listića malo ko vjeruje, s obzirom da štampanje glasačkih materijala nadgleda Centralna izborna komisija iz Sarajeva, a niko iz nje sasvim sigurno ne bi vršio izborne manipulacije u Dodikovu korist.

Na kraju, Željka Cvijanović je izgubila izbore u Banjaluci sa razlikom od oko 6.000 glasova u Govedaričinu korist, dok je SNSD ubjedljivo pobijedio. Kako to da izborne manipulacije nisu vršene u najvećem gradu Srpske, pitaju se Banjalučani.

Polet sa kojim su lideri SzP krenuli u osporavanje izbornih rezultata povezuje se sa aktivnostima stranih ambasada iz Sarajeva, posebno sa aktivnostima američke ambasadorke Morin Kormak, koju je Dodik optužio da je tokom izborne noći vršila pritisak na članove CIK-a u Sarajevu.

To i "zabrinutost" koji je Stejt department podijelio sa, kako je iz te kuće saopšteno, posmatračima OEBS-a i drugim međunarodnim timovima, kao i lokalnim NVO oko registracije birača, jednakog pristupa medijima i nepravilnim korišćenjem javnih resursa, dalo je, prema tumačenjima, vjetar u leđa Govedarici i Ivaniću da osporavaju izborne rezultate.

Prva namjera stranih ambasada u BiH jeste da se na CIK izvrši pritisak da se izbori ponište i raspišu novi i tom prilikom bi pokušali da preokrenu izbornu volju građana, prije svega Republike Srpske, smatra analitičar Anđelko Kozomara.

- Malo je vjerovatno da bi takav scenario bio i ostvaren, jer građani Republike Srpske, bez obzira na veliki broj glasova koji su dobili i Govedarica i Ivanić, ne bi pristali na pritisak stranaca koji su nas bombardovali i ubijali našu djecu, da utiču na izborne rezultate - kaže on.

Ono što je gotovo izvjesno, jeste da se Dodiku i koaliciji koju predvodi neće dozvoliti da formira Savjet ministara BiH, objašnjava Kozomara, iako koalicija okupljena oko SNSD-a ima većinu među srpskim poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Odnos snaga među poslanicima iz Srpske sličan je odnosu od prije četiri godine, kada su, podsjeća Kozomara, Amerikanci izvršili snažan pritisak na bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva, da poslije višemjesečnih pregovora sa SNSD-om, sklope koalicioni dogovor sa manjinskim SzP.

- Oni (međunarodna zajednica) će i ovog puta iskoristiti svoj uticaj na koalicione partnere iz Sarajeva da isključe Dodika iz Savjeta ministara - smatra Kozomara.

Dodiku, da bi imao većinu u Predstavničkom domu PS BiH, fale još dva poslanika, a po svemu sudeći, podršku mu je obećao gradonačelnik Doboja Obren Petrović, piše Sputnjik.

Ukoliko bi se Dodikovoj koaliciji priključio još jedan poslanik, SNSD i njegovi koalicioni partneri mogli bi da blokiraju odluke u Predstavničkom domu, izbor Savjeta ministara, kao i sve odluke Predsjedništva BiH.

- Da li će Dodik uspjeti da pribavi još jednog poslanika? Prema iskustvima, vjerovatno hoće i on će u tom slučaju blokirati izbor Savjeta ministara iz redova SzP. To je bitno, zato što sada po Ustavu predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude iz srpskog naroda - kaže Kozomara.

U Parlamentu Srpske situacija je, prema Kozomarinim riječima, mnogo jasnija, jer su Dodikovoj koaliciji potrebna još četiri poslanika, što će i dobiti kada svi glasovi budu prebrojani, predviđa Kozomara.

Sve u svemu, Bosnu i Hercegovinu očekuje, predviđa Kozomara, uzbudljiva politička jesen, u kojoj će težište svih aktivnosti domaćih političara, ali i predstavnika dijela međunarodne zajednice biti usmjereno na formiranje vlasti u Sarajevu.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок