Premijer RS u Vašingtonu

Srbi žele da grade bolje odnose sa Amerikom

  • 26.07.2018. 19:19

Srbi žele da grade bolje odnose sa Amerikom, poručuje danas iz Vašingtona premijerka Republike Srpske sa svečanosti u Kongresu SAD-a, povodom obilježavanja stotinu godina podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće.

"I mi želimo da Amerika opet bude velika i da bude pravedna prema svima, da ima dobre odnose sa svima i prosto smatramo da zaslužujemo puno bolje mjesto u cijeloj toj lepezi svih onih stvari i poslova kojima se Amerika bavi. Ovo su mali koraci, ali oni puno znače u budućnosti", ocjenjuje Željka Cvijanović.

Zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Americi i njenom djelovanju u tom dijelu svijeta, očuvan je srpski nacionalni identitet u SAD-u, poručeno je u Vašingtonu. 

"I zato Srbi mogu na današnji dan da budu veoma ponosni, jer kao što rekoh u svom kratkom izlaganju danas, ta molitva koju je predsjednik Vilson tražio od američkog naroda 28. jula 1918. godine još uvijek čuje se u našim srcima", kaže vladika istočno-američki Irinej. 

Taj čin američkog predsjednika Vudroa Vilsona u čast Srbije koja je za slobodu u Prvom svjetskom ratu izgubila gotovo četvrtinu svog stanovništva, srpski narod neće nikada zaboraviti, poručila je u Kongresu premijerka Srbije Ana Brnabić. 

"Bilo je to vrijeme kada je velikodušna Amerika vođena predsjednikom Vudroom Vilsonom, potpredsjednikom Maršalom i državnim sekretarom Lensingom snažno i otvoreno podržala i suosjećala sa narodom Srbije, kada su se naši preci neustrašivo suprostavili snagama Austrougarske čije je carstvo bilo 10 puta veće od Srbije", istakla je Brnabićeva. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić podsjetio je na dobre odnose Srba i Amerikanaca, izgrađene prije vijeka, na kojima i danas treba da grade budućnost. 

"Mislim da nismo našli tokom devedesetih zajednički jezik i sada je vrijeme da popravimo te odnose", kratko je poručio Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Taj 28. juli 1918, osim srpske zastave na Bijeloj kući, ostaće upamćen i kao dan koji je američki predsjednik Vudro Vilson odredio kao “Dan molitve za Srbiju”. Tog dana su se crkvena zvona širom Amerike oglasila u čast srpskih žrtava u Prvom svjetskom ratu. U istoriji SAD, iznad Bijele kuće zastava neke druge zemlje vijorila se samo dva puta – osim Srbije, tu čast imala je i Francuska.