Saopštenje

Stejt Department: Odluka Narodne skupštine korak u pogrešnom pravcu

  • 16.08.2018. 12:12

Američki Stejt depertment smatra da je Narodna skupština Republike Srpske 14. avgusta napravila pogrešan korak odbijanjem izvještaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.

U saopštenju, koje je potpisala portparol Heder Nojert, navodi se da su "međunarodni sudovi zaključili da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid" i da je odluka Vlade Republike Srpske da usvoji izvještaj bila, kako kažu, važan korak u okviru pomirenja u BiH i suočavanja sa teškim činjenicama iz prošlosti. 

"Pokušaji da se odbaci ili izmijeni izvještaj o Srebrenici su dio širih napora da se revidiraju činjenice o prošlom ratu, da se negira istorija i politizuje tragedija", mišljenja je portparol Stejt departmenta. 

Shvatajući razmjere tragedije iz prošlog rata i značaj nastavka izgradnje povjerenja i pomirenja, u saopštenju se navodi da "SAD ostaju potpuno posvećene podršci vlastima u BiH na nivou države, entiteta i kantona da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zločine nad svim etničkim grupama". 

U saopštenju se dodaje da "negiranje utvrđenih činjenica o prethodnim ratovima ni na koji način neće doprinijeti ostvarenju ovih ciljeva niti će pomoći građanima ove zemlje".

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм