Podrška nacionalnim manjinama

Stevandić: Popisujemo probleme radi sagledavanja njihovog rješavanja

  • 01.09.2018. 12:28

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da treba popisati probleme sa kojima se suočavaju nacionalne manjine da bi se sagledale mogućnosti za njihovo rješavanje.

Stevandić je na konferenciji o problemima nacionalnih manjina u Srpskoj, koju je organizovao u prostorijama Narodne skupštine, rekao da je na ovom skupu popisana većina problema sa kojima se suočavaju nacionalne manjine, te naveo primjer da romska djeca nisu upisana u matične knjige, te da neke lokalne zajedice izdvajaju sredstva za nacionalne manjine, a neke ne izdvajaju. 

Prema njegovim riječima, ova konferencija treba da demonstrira otvorenost Srpske i nastojanja da nacionalne manjine osjećaju da pripadaju društvu koje grade, državi, entitetu. 

"Otvaranje Narodne skupštine, kao najvišeg zakonodavnog tijela u Srpskoj, za nacionalne manjine treba da predstavlja dobar pravac demokratskog razvoja, poštivanja i suživota", rekao je Stevandić novinarima. 

Predsjednik Savjeta nacionalnih manjina pri Narodnoj skupšini Republike Srpske Vesna Temelkoska Vuković rekla je da bi u Ustav Srpske trebalo da uđu "nacionalne manjine", jer je sada ustavna odrednica "ostali", te istakla da za to postoji podrška svih poslaničkih klubova. 

Ona je ukazala i na potrebu da se ustavno definišu oni koji žele da se izjašnjavaju kao neopredjeljeni. 

Predsjednik banjalučkog Udruženja Roma "Veseli Brijeg" Mesud Mujkić kaže da među najveći problem ove populacije spada to što veliki broj Roma nije upisan u matične knjige, te je iznio pretpostavku da se sa tim susreće oko 100.000 Roma u BiH. 

On je rekao da je nezaposlenost veliki problem Roma u Banjaluci, posebno romske omladine. 

Predsjednik Udruženja Austrijanaca u Republici Srpskoj Zlatko Bender govorio je mogućnostima da se posredstvom nacionalnih manjina ostvari privredna saradnja sa matičnim državama, konkretno sa Austrijom.