Mile Dmičić

Svi ravnopravni u slobodama, ali i jednaki pred zakonom

  • 31.12.2018. 14:15

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić poručio je da su građani Republike Srpske ravnopravni u slobodama, pravima i dužnostima, ali i jednaki pred zakonom kako u ostvarivanju pravne zaštite, tako i u ispunjavanju tih prava i dužnosti.

Dmičić je istakao da je svako dužan da se pridržava Ustava i zakona, kao i da savjesno i odgovorno vrši ne samo nadležnosti, već i javne funkcije, te naglasio da je onaj ko se ogriješi o ljudska prava i osnovne slobode garantovane Ustavom lično odgovoran. 

"Svojim dosadašnjim djelovanjem organi bezbjednosti, policija, institucije koje su obavezne da obezbijede bezbjednost građana, činile su ono što bi svakako trebalo prihvatiti kao valjane i na Ustavu i zakonu zasnovane aktivnosti i trebalo bi ih pojačati u smislu naglašene obaveznosti da svako ko se ogriješi o ustavnu normu mora biti podložan krivičnim, prekršajnim, moralnim, političkim i ostalim sankcijama", rekao je Dmičić Srni. 

On kaže da se mora pojačavati savjesnost i odgovornost u izvršavanju prava i dužnosti građana, nevladinih organizacija, posebno političkih subjekata i da svako počne da djeluje u skladu sa načelom legaliteta i legitimiteta, zatim političke aktivnosti i ostalih zasnovanih na Ustavu i zakonu, te da se pokuša što je moguće prije riješiti, kako je naveo, "banjalučki slučaj". 

Dmičić je istakao da sve postaje nesigurno kada se udalji od prava, a pravo i država su instrumenti vladanja. 

On je naveo da sve ovo može da sluti na mogućnost narušavanja jedinstva, ne samo među građanima, već i unutar političkih subjekata, te istakao da sada sve mora da se preokrene u korist povjerenja i poštovanja sistema, poretka i institucija. 

"Posebno je važno da se, pri tome, otrgnemo od svega onoga što nas uklještava u nesigurnost čovjeka i građanina u sistem, poredak i institucije što je najlošiji eho koji se može sve više očekivati sa događaja koji nisu samo banjalučka, nego i moguća situacija u nekim drugim gradovima, pa i šire u okruženju", smatra Dmičić.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.