Dobre vijesti iz domova za stare

Svi testirani njegovatelji i medicinske sestre negativne na koronu

  • 17.04.2020. 15:29

U Republici Srpskoj je počelo organizovano testiranje njegovatelja, medicinskih sestara i tehničara, koji u domovima za stare brinu o korisnicima i prvi rezultati su ohrabrujući.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu zdravlja RS i Institutu za javno zdravstvo RS, u posljednja dva dana završeno je testiranje ukupno 35 zdravstvenih radnika u tri doma i svi su negativni na korona virus.

Kako je izjavio ministar zdravlja RS Alen Šeranić, u posljednja 24 sata testirano je ukupno 66 zdravstvnih radnika u RS, među kojima su i 32 medicinara zaposlena u domovima za stare i niko od njih nije zaražen korona virusom.
Dan ranije je  iz Instituta za javno zdravstvo RS za Srpskainfo potvrđeno da je testirano 10 osoba koje njeguju štićenike u jednom domu za stare i da su svi su negativni.

"U narednom periodu higijensko-epidemiološke službe nadležnih domova zdravlja organizovaće uzimanje uzoraka iz ostalih domova za starija lica na njihovoj teritoriji širom Republike Srpske", rekla je za Srpskainfo dr Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS.

Kako je ranije pisala Srpskainfo, u domovima za stare u Republici Srpskoj nema zaraženih korona virusom, što je izuzetan uspjeh, u odnosu na situaciju u regionu, gdje je virus ušao u veliki broj domova, pa je zaraženo nekoliko stotina starijih osoba, a broj umrlih od posljedica zaraze raste iz dana u dan. U nekoliko evropskih zemalja domovi za stare su postali glavna žarišta epidemije.

(Srpskainfo)

Тагови:
  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм