Željka Cvijanović

"Trajno je zbrinuto 48 porodica koje nisu mogle da riješe stambeni problem"

  • 09.06.2020. 14:20

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je Regionalni program stambenog zbrinjavanja dobar program koji pokazuje sposobnost različitih nivoa vlasti da sarađuju u rješavanju stambenih problema izbjeglih i raseljenih lica.

"Danas, rješavanjem ovog problema, trajno je zbrinuto 48 porodica koje nisu mogle da riješe stambeni problem ranije. Riječ je o porodicama koje su i socijalno ugrožene i spadaju u osjetljive kategorije društve", rekla je Cvijanovićeva novinarima u banjalučkom naselju Kuljani gdje su uručeni ključevi novih stanova porodicama izbjeglih, povratnika i interno raseljenih lica u BiH.

Ona je podsjetila da je od rata do danas realizovano mnogo sličnih projekata, neki zahvaljujući institucijama Republike Srpske.

Cvijanovićeva je zahvalila Evropskoj uniji koja je najveći donator u programu, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, Vladi Republike Srpske i gradu Banjaluka.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naveo je da je Srpska do sada kroz Regionalni program stambenog zbrinavanja riješila stambeno pitanje za oko 700 korisnika.

"Očekujemo u naredne dvije godine da se završi ovaj program i još oko 1.050 stambenih jedinica u Srpskoj", istakao je Višković, te korisnicima poželio bolji život i sreću u novim stanovima.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je u izgradnju 48 stanova grad uložio nešto više od 600.000 KM, dok je većina sredstava obezbijeđna posredstvom Regionalnog programa.

"Ova lica već godinama, možda i decenijama, čekaju na rješenje stambenog problema", rekao je Radojičić.

On je najavio da će u naredne dvije sedmice u naselju Ada početi izgradnja novih stambenih jedinica.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler rekao je da Regionalni program podrazumijeva izgradnju 3.200 stambenih jedinica, te da je do sada uloženo više od 60 miliona evra.

On je naveo da je ostalo da bude realizovana izgradnja još 1.600 stambenih jedinica i da ovo potvrđuje da je EU najlojalniji partner BiH i Republike Srpske.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić izjavio je da su objekti izgrađeni po standardima savremene stanogradnje i da ostaju u trajnom vlasništvu lokalnih zajednica.

"Služe za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja", istakao je Lučić.

Za Regionalni program stambenog zbrinjavanja EU, kao najveći donator, izdvojila je 236 miliona evra bespovratnih sredstava.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.