Nedostatak koncesionih naknada

Trebinje diže 5,5 miliona KM kredita

  • 23.05.2019. 19:42

Grad Trebinje diže novi kredt. Za sve je kriva HE Dubrovnik koja zbog havarije mjesecima ne proizvodi pa se manjak novca u budžetu uveliko osjeti, objašnjava prvi čovjek grada. Zbog nedostatka koncesionih naknada ne želimo stati sa projektima i investicijama, kaže Mirko Ćurić. 

"Određene programe koje smo pokrenuli u predhodnom periodu, a nema ih malo, ima ih 32, nismo htjeli da zaustavimo. Isto tako spremni smo i podržali smo i podržaćemo u narednom periodu projekat izgradnje Duhovnog centra u Mrkonjićima sa 900 hiljada KM ali isto tako ćemo urediti ulice u samom centru grada, ali i u ruralnim područjima," rekao je Ćurić.

Trebinje se zadužuje oko 5,5 miliona maraka a kredit će vraćati narednih 10 godina. Sve je ovo izazvalo burnu raspravu među odbornicima. Osim opozicionara, protiv tačke o zaduženju bila su i dva DNS-ovca, pred kamere nisu željeli.  Zato jesu SDS-ovci, tvrde da je ovo preveliko zaduženje, ako se uzme u obzir da koncesiona naknada od HET-a iznosi nešto više od dva milona maraka. 

"Mi smo tražili objašnjenje gdje su ta tri milona viška. Oni su naveli gdje će biti utošak tih sredstava, ta sredstva su bila planirana za 2019. godinu, ali nismo dobili odgovor zašto ta tri miliona nisu ostvarena a planirana su u budžetu," rekao je Vidiomir Begenišić, odbornik SDS-a Trebinje. 

"Taj nedostatak koji je procjenjen za ovu godinu od 2,5 miliona je već evidentan u budžetu, a već je prošlo skoro pola godine i ta sredstva već nedostaju. Određene procedure smo proveli, da ne bi ugrozili ugovore koje smo započeli i projekte koje smo planirali u ovoj godini, pa je bilo neophodno da i taj ostatak sredstava da obezbjedimo," rekao je Ćurić.

Ukupne obaveze Grada Trebinja po osnovu prethodnih kreditnih zaduženja iznose 13.190.000 KM. Skupština je usvojila i izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, po kojem su ukupna budžetska sredstva ostvarena u iznosu od 27.750.000 KM.  

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм