"Dani Srbije u Srpskoj"

Trivić: Prilika da se uspostavi tješnja saradnja

  • 10.10.2019. 15:59

Manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj" je prilika da ustanove kulture iz Srbije predstave svoja ostvarenja publici u Srpskoj i da se uspostavi tješnja saradnja, izjavila je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Trivićeva je povodom svečanog otvaranja ove manifestacije razgovarala danas u Banjaluci sa pomoćnikom ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Asjom Dračom Muntean, generalnim konzulom Srbije u Banjaluci Vladimirom Nikolićem, upravnikom Narodnog pozorišta u Beogradu Ivanom Vujić Kominac i direktorom Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenadom Novakovićem.

Trivićeva je potvrdila da su ustanove kulture Srpske i Srbije uspostavile dobru saradnju i da će ta saradnja ubuduće biti još uspješnija, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

"U skladu sa potpisanom Poveljom o srpskom kulturnom prostoru, naš zajednički cilj je očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i na tome ćemo zajedno raditi i ubuduće", istakla je Trivićeva.

Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Asja Drača Muntean pohvalila je dosadašnju saradnju, te istakla da će u okviru "Dana Srbije u Srpskoj" biti predstavljen kvalitetan kulturni program koji je koncipiran s ljubavlju.

Direktori nacionalnih teatara Republike Srpske i Srbije Nenad Novaković i Ivana Vujić-Kominac najavili su u narednoj godini rad ne koproducentskoj predstavi, kao i razmjenu repertoara i uzajamne nastupe na festivalima, te zajednički nastup prema evropskim fondovima.

Na sastanku je ukazano na opredijeljenost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije za uspostavljanje tješnje saradnje na srpskom kulturnom prostoru.
 
Manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj" biće otvorena večeras i trajaće do 24. oktobra.

U fokusu ovogodišnje manifestacije je kultura, pa će se Srbija publici u Republici Srpskoj predstaviti sa osam izrazito vrijednih kulturnih događaja u nekoliko gradova.
 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм