1 na 1 sa Marinom Marinkovićem

Trivić za ATV: Nema zatvaranja škola u Republici Srpskoj VIDEO

  • 19.03.2019. 22:27

Ove godine nećemo zatvoriti nijednu školu u Republici Srpskoj - poručila je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, u emisiji Alternativne televizije "1 na 1". Težićemo da svakom djetetu omogućimo da makar osnovnu školu završi u svojoj sredini, ističe Trivićeva.

"Činjenica je da je sve manje djece u prigradskim, odnosno seoskim školama, jer se manje djece rađa, a i djeca koja ostaju gravitiraju većim sredinama. Nakon prikupljanja podataka, primarni cilj će nam biti da sve uslove obezbijedimo za djecu koja tu pohađaju nastavu", dodala je ministarka.

Ocijenila je da u prosvjeti nema viška radne snage, iako je učenika sve manje, jer zakon ne dozvoljava nova zapošljavanja. Ipak, naglašava da su radnicima povećane plate.

"Za ova tri mjeseca donesena su dva zakona o platama i povećali plate u prosvjeti. To je svakako dobra startna pozicija za dalji razvoj u obrazovanju, a da vam to ne bude kočnica", ocijenila je Trivićeva.

Ministarka se dotakla i upisne politike za srednje škole, za koju je rekla da mora biti usklađena sa realnim potrebama.

"Želimo da našu upišnu politiku uskladimo sa potrebama tržišta rada. Ako u lokalnim zajednicama imamo kompanije u okviru metalske, drvne ili tekstilne industrije - u skladu sa tim ćemo kreirati upisne politike", istakla je Trivićeva.

Ukoliko ti maturanti ne žele da nastave školovanje na fakultetima - želimo da oni imaju obezbijeđena radna mjesta, navodi Trivićeva.

Na polju kulture, kao naročito važnu ističe povelju o srpskom kulturnom prostoru, koju su potpisali ministri kulture Srpske i Srbije, kao veoma značajan dokument koji ističe opredjeljenje za zaštitu kulture srpskog naroda.

Pogledajte snimak emisije!

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм