Dukić o optužnici protiv Dudakovića

Tužilaštvo napokon prihvatilo da su nad Srbima počinjeni zločini

  • 11.10.2018. 15:52

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je da je Tužilaštvo BiH, podizanjem optužnice protiv ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, konačno prihvatilo da su u tragičnom sukobu u BiH stradali i Srbi nad kojima je počinjen ratni zločin, kao što je počinjen i nad ostala dva naroda.

Dukić je izjavio da srpski logoraši pozdravljaju odluku Tužilaštva BiH da podugne optužnicu protiv Dudakovića i još 16 lica za ratne zločine počinjene nad Srbima u Krajini 1995. godine. 

"Očekujemo da Sud BiH ubrzo potvrdi optužnicu protiv Dudakovića i ostalih 16 lica u ovom predmetu", rekao je Dukić. 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH zbog zločina počinjenih nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine. 

Njima Tužilaštvo stavlja na teret zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata, saopšteno je iz Tužilaštva. 

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić. 

Oni se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Petrovac, Ključ, Krupa na Uni, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.