Bratske zemlje

U Banjaluci održan prijem povodom Dana državnosti Srbije

  • 14.02.2019. 19:07

Republika Srpska i Srbija su bratske zemlje i to je mnogo jače od komšijskog odnosa među državama – poručeno je na današnjem svečanom prijemu u Banjaluci povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podsjeća da je Republika Srpska uvijek imala podršku Srbije, ali i da se na nju politički ugleda. 

"Srbija je najvažniji faktor stabilnosti i mira na Balkanu, njen predsjednik Vučić to pokazuje gotovo svaki dan. Naravno da oko ideje mira trebamo biti svi okupljeni, Srbija u tom pogledu može da služi kao primjer i ja želim da Srbiji čestitam dan njene državnosti," rekao je Dodik.

Dan kada je Srbija počela da se oslobađa turske vlasti bio je temelj za slobodu svih Srba, a to i danas, poručuje predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, jača odnos Srbije i Republike Srpske. Dokaz su, kaže, brojni zajednički infrastrukturni projekti, obrazovni, ali i socijalni programi, i to je bio odgovor na svaki pokušaj da se ti odnosi ugroze. 

"Postoji i čitava jedna nadogradnja koja predstavlja bliskost naroda koji živi sa dvije strane Drine i koji živi u dvije različite države. Mislim da postoji opredijeljenost da ti odnosi samo jačaju u budućnosti. Zadovoljna sam što između naših institucija, ali i pojedinaca funkcionera i raznih institucija od vlasti i opština pa sve do Republika postoje izuzetno čvrsti odnosi," rekla je Cvijanovićeva.

Saradnja Srbije i Srpske nikada nije bila jača, poručuje i generalni konzul Srbije u Banjaluci, Vladimir Nikolić. Svjedok je, kaže, da dvije države sarađuju na najvišem nivou. 

"Meni je zadovoljstvo da konstatujem, a i svjedok sam da tokom mog mandata u Banjaluci, da je Srbija, ne samo deklarativno pomogla Republiku Srpsku, već i materijalno. Dakle, u proteklom periodu Srbija je uložila 22 miliona evra u razne projekte u Republici Srpskoj, Mislim da će se taj trend nastaviti, na veliko zadovoljstvo i onih koji daju i onih koji primaju te donacije," rekao je Nikolić.

Osim finasijske pomoći koju Srbija nesebično pruža Republici Srpskoj, veoma je važna i velika podrška na koju Sprska zna  da  uvijek može da računa. Zbog toga zvanice danas poručuju da Republiku Srbiju smatraju matičnom zemljom svih Srba. 

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм