U karantinu na Plehanu smješteno 29 lica, uslovi dobri

  • 08.04.2020. 20:24

Smještajni kapaciteti Terapijske zajednice "Izvor" na Plehanu, gdje je uspostavljen karantin za lica sa područja Dervente, dobri su zahvaljujući angažmanu i zalaganju opštinskog Štaba za vanredne situacije, rekao je rukovodilac karantina Dragoljub Kukić.

Danas je organizovana posjeta za predstavnike medija lokaciji gdje se nalazi karantin na Plehanu u kojem je smješteno 29 osoba.

"Uslovi u dva objekta Terapijske zajednice "Izvor" na Plehanu, koji su određeni kao karantin, što se tiče higijene, ishrane i generalnog stanja, zaista su dobri. Pokušali smo da omogućimo korisnicima smještaja da tih neophodnih 14 dana provedu što je lakše moguće", rekao je Kukić.

On je istakao da su lica koja su u karantinu raspoređena u dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe, gdje svaka soba ima odvojeno kupatilo.

"Zasad kapacitet ovog karantina nije popunjen s obzirom na to da imamo još 33 slobodna mjesta", naveo je Kukić.

Član uprave karantina na Plehanu Staniša Mikerević rekao je da su u ovaj objekat smješteni uglavnom ljudi koji su bili na privremenom radu u susjednim zemlja, odnosno u Sloveniji, Njemačkoj, Srbiji i Crnoj Gori.

"U karantinu trenutno boravi 29 osoba, 26 muškaraca i tri žene. Tri osobe koje su ranije bile u karantinu su poslate u kućnu izolaciju na osnovu nalaza i preporuka nadležnih ljekara", naveo je Mikerević.

Lica koja se nalaze u karantinu nemaju fizički kontakt sa članovima porodice, ali sve stvari koje su im potrebne, porodica im može donijeti.

"Članovi porodice bilo kojeg korisnika mogu svako jutro da donesu što je korisniku smještaja potrebno od sredstava za ličnu higijenu i ostalo, a mi to preuzimamo i lično uručujemo korisnicima tako da oni nemaju direktan kontakt", naveo je Mikerević.

On je napomenuo da se striktno prate uputstva Republičkog štaba za vanredne situacije o načinu organizacije života u karantinu.

"Zasad nije bilo problema među korisnicima, a ni između korisnika smještaja i članova uprave karantina i nadam se da će tako i ostati", dodao je Mikerević.

Mjesto karantina obezbjeđuju i pripadnici Policijske stanice Derventa.