Srpski član Predsjedništva BiH

U komentarima na BN televiziji ponovo pozivi na ubistvo Dodika

  • 13.12.2019. 13:16

Na portalu bijeljinske BN Televizije objavljena je vijest pod naslovom "Pucnjava ispred hotela gdje se nalazio Dodik", a ispod teksta ova medijska kuća ponovo je objavila i prijeteće komentare upućene srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

U komentarima na ovu vijest na portalu BN Televizije 11. decembra u 8.40 časova objavljen je, između ostalih, i komentar autora pod pseudonimom "Koja šteta" u kojem se doslovno navodi: "Što nije privirit njušku. Da mu saspu jedan šanžer. Nije bolje ni zaslužio. Al počelo se pucat u njegovoj blizini to je dobar znak.. Polahko treba ispaštat svu omladinu što je uklonio i mnoge majke u crno zavio. Doče Dodik i džabo po svoje".

Ovo nije prvi put da ova medijska kuća emituje komentare bez bilo kakve cenzure, ne vodeći računa da li se u njima otvoreno prijeti srmću, ni da li je riječ o govoru mržnje, uvredama...

Tako je na portalu BN Televizije i 23. jula objavljen tekst pod naslovom "Vukanović: Dodik se okružio papcima" u kome su preneseni dijelovi intervjua poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojše Vukanovića, a ispod teksta emitovani su komentari uznemirujućeg sadržaja.

U komentaru autora pod pseudonimom "Romanija", objavljenom na portalu BN Televizije 23. jula u 20.31 čas, između ostalog je navedeno: "A Dodika jedino metak može skinuti s čela RS i napaćenog naroda. Molim boga da se neko nađe i da ga upuca da čitav narod oslobodi okova i lanaca. Nema druge, izgleda".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je odmah reagovalo i 30. jula dostavilo Agenciji za istrage i zaštitu (Sipa) BiH, u čijoj nadležnosti i jeste ovaj slučaj, informaciju kojom ih obavještavaju o tekstu objavljenom na portalu BN televizije i komentaru sa prijetećim sadržajem koji je upućen Dodiku od NN lica pod pseudonimom "Romanija".

Srna je više puta slala pitanja i Sipi i Tužilaštvu BiH u vezi sa ovim prijetećim komentarima, ali je bila uskraćena za odgovore ili su to bili šturi i već svima poznati šablonski odgovori - "radimo na slučaju", "preduzimamo mjere i radnje" i slično.

Prvi put 19. avgusta iz Sipe su Srni odgovorili da su "preduzeli potrebne mjere na utvrđivanju svih relevantnih činjenica u vezi sa prijetnjama smrću srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku izrečenim u komentarima na portalu BN televizije i o preduzetim mjerama obavijestila Tužilaštvo BiH".

Na ponovo insistiranje Srne, iz Sipe je odgovoreno da su 1. avgusta obavijestili Tužilaštvo BiH o preduzetim mjerama i radnjama, te da "nastavljaju aktivnosti na utvrđivanju svih relevantnih činjenica".

Iz Tužilaštva BiH 21. avgusta i 6. septembra Srni stižu isti odgovori - "u toku je rad na predmetu o prijetnjama smrću srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku izrečenim u komentarima na portalu BN televizije".

Na pitanja Srne upućena 8. oktobra, a zatim ponovljena i 16. oktobra iz Tužilaštva BiH nikada nisu stigli odgovori. Iz ove pravosudne institucije nije odgovoreno na pitanja Srne - da li još rade na predmetu u vezi sa prijetnjama smrću srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, da li su predstavnici Tužilaštva BiH išli na Televiziju BN da istraže činjenice u vezi sa prijetnjama koje su objavljene na njihovom portalu, te da li postoji mogućnost da ovaj slučaj ostane zataškan, kao i atentat na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima.

Interesantno je da se povodom prijetnji srpskom članu Predsjedništva BiH posredstvom portala BN televizije nikada nije oglasilo nijedno udruženje novinara u BiH, a nakon što su objavljeni tekstovi o prijetnjama upućenim Dodiku, komentar autora pod pseudonimom "Romanija" izbrisan je sa portala BN televizije.

I dok je Srna iz Sipe i Tužilaštva danima čekala osnovne informacije o istrazi u vezi sa prijetnjama Dodiku, policija Srbije je za samo 24 časa otkrila Šapčanku koja je preko "Tvitera" prijetila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, te joj određen i jednomjesečni pritvor.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм