U ponedjeljak posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

  • 29.05.2020. 18:39

Na 14. posebnoj sjednici NSRS pred poslanicima će se naći samo jedna tačka - Informacija o Rezoluciji o poštivanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koja je usvojena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

Opozicija u parlamentu Srpske je protiv održavanja posebne sjednice jer smatraju da je NS RS Deklaracijom o ustaškom zločinu genocida iz 2015. godine, zauzela jasan stav. Odlučili su da će učestvovati u raspravi, ali da glasati neće. Za vladajuće, Parlamentarna skupština BiH koja uopšte nije trebalo da usvaja rezolucije u vezi sa određenim istorijskim događajima i karakterom žrtava u Drugom svjetskom ratu jer o tim pitanja ne može da postoji saglasnost unutar konstitutivnih naroda u BiH. 

"Ova rezolucija je revzionisticka, razgovarali smo sa određenim istoričarima, izuzetno štetna za srpski narod i Republiku Srpsku, zato iziskuje da NSRS, se odredi o tim pitanjima. Pored tog ašto ona ne prepozanje dominantan doprinos antifašističkoj borbi predstavnika srpskog naroda, jedan od ključnih stvari je da ona ne prepozanje nešto što je međunarodno prepoznato a to je da je nad Srbima u NDH izvršen genocid", kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

"Bojim se da će ova sjednica biti jedna od težiš jednica u posljednje vrijeme, ne samo u ovom sazivu i da će produbiti svađe pa i sukobe unutra političkih partija koje čine, koje imaju predstavnike u NSRS", kaže Perica Bundalo, iz Kluba poslanika PDP-a u NSRS.

U zakonodavnom odboru NSRS ovih dana lome se koplja oko izmjena poslovnika o radu narodne skupštine. Klub SNSD je predložio 35 amandmana, i kažu da odustaju od prijedloga da se ograniči rasprava po pitanju tačaka dnevnog reda, jer je opozicija najavila da bi zbog toga organizovala proteste. Opozicija kaže da njihove primjedbe nisu usvojene niti su ušle u radni materijal. U Klubu poslanika SNSD kažu da je cilj izmjena poslovnika vraćanje digniteta narodnoj skupštini. 

"Iznijećemo predlog poslovnik koji će tu neku jalovu raspravu skratiti, i koja će vratiti dignitet narodnu skupštinu, zadržaće neke  stvari vezane za diskusiju, diskusije će biti dominantna forma izražvanja svog mišljenja. skratiti neke stvari koje se odnose na replike i krive navode. srediti pitanje zloupotrebe na ukazivanje povrede poslovnika", kaže Mazalica.  

"Mada su u par članova ponovo ostavili mogućnost da većina na kolegijumu NSRS ili većina u NSRS može da odluči da se o određenim tačkama ne vodi rasprava. I u jednom i drugom predlogu ostala je neograničena mogućnost srpskom članu predsjedništva, predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade da učestvuje u raspravi na svakoj sjednici Narodne skupštine, po svim tačkama, bez pobzira da li su oni predlagači", kaže Nedeljko Glamočak, iz Kluba poslanika SDS-a u NSRS. 

Posebna sjednica biće održana u administrativnom centru Vlade RS, zbog epidemioloških preporuka. U ponedjeljak će se još jednom sastati kolegijum NSRS, kako bi dogovorili tok sjednice.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.