U Rafineriji Brod nije bilo otpuštanja radnika ni smanjenja plata

  • 31.08.2020. 14:06

U Rafinieriji nafte Brod nije bilo otpuštanja radnika ni smanjenja plata zbog poremećaja na tržištu zbog pandemije virusa korona, rekli su zamjenik generalnog direktora Zarubežnjefta za preradu i prodaju Igorom Šelkunov i generalni direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Karaljus u razgovoru sa ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenkom Golićić.

Na video-sastanku je razgovarano o trenutnim aktivnostima u Rafineriji Brod kao i planovima za naredni period, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Predstavnici ruskog investitora su istakli da su sva preduzeća u okviru Nestro grupe preduzela neophodne mjere na zaštiti zdravlja radnika, te da su nabavljene dovoljne količine zaštitnih i dezinfekcionih sredstava, te da u ovom trenutku nema zaraženih radnika.

Direktor Rafinerije Brod Anatolij Karaljus obavijestio je Goloićevu da su radnici Rafinerije u proteklom periodu radili na demontaži starih linija Rafinerije koje se nisu koristile dugi niz godina te na zaštiti postojeće opreme i uređaja.

Takođe, izvršena je obuka 18 radnika za rad sa prirodnim gasom kao i obuka pet radnika za rad sa građevinskim skelama.

Karaljus je istakao da je Rafinerija razvila i novu djelatnost - uslužno skladištenje naftnih derivata, zahvaljujući čemu je omogućen i izvjestan rast plata zaposlenih. On je najavio i početak proizvodnje bitumena u Rafineriji nafte Brod, naglasivši da su oprema i postrojenja pripremljeni i da se očekuje isporuka sirovina.

Golićeva je podsjetila na značaj koji ova preduzeća imaju za razvoj privrede u Srpskoj i izrazila očekivanja da će kroz realizaciju započetih i planiranih projekata poboljšati ukupan poslovni ambijent u Srpskoj.

Ona je pohvalila i izgradnju četiri male solarne eklektrane u krugu Rafinerije i naglasila da će Ministarstvo, kao i do sada, pružiti punu podršku svim aktivnostima koja doprinose očuvanju radnih mjesta i privrednog ambijenta i poboljšanju životne sredine.

Šelkunov je upoznao Golićevu da radovi na gasifikaciji Rafinerije teku planiranom dinamikom, te da se očekuju da uskoro počne polaganje cjevovoda ispod rijeke Save, što je uslov za polaganje mreže u krugu Rafinerije.

On je rekao da će Rafinerija u decembru početi koristiti gas kao energent, što će značajno doprinijeti kvalitetu vazduha i životne sredine u cjelini.

Predstavnici ruskog investitora su najavili početak izgradnje gasno-kompresorskih stanica i puštanje u promet komprimovanog gasa u periodu februar-april 2021. godine. navedeno je u saopštenju.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм