Pada broj zaraženih

U Srpskoj 12 novozraženih, UKC dobio dezinfekcioni tunel

  • 18.05.2020. 19:02

Od testiranih 417 uzoraka, u posljednja 24 časa u Institutu za javno zdravstvo i UKC, novi virus korona potvrđen je kod 12 lica.

Riječ je o dva muškarca i 10 žena. Pet lica je iz Banjaluke, tri iz Prijedora i po jedno iz Broda, Čelinca, Kotor Varoša i Prnjavora.

U protekla 24 časa testirano je i još 13 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Laktaša, Doboja, Čelinca i Istočnog Sarajeva i svi testovi su negativni. 

"U ovom trenutku imamo 93 pacijenta, na rspirtoru imamo tri pacijenta, tri pacijenta su na drugim modulima kiseoničke terapije, ali ne na respiratoru. Na Odjelu stare pulmologije imamo 30 pacijenata. To su oni lakši pacijenti, dok ovdje na Infektivnoj klinici imamo 40 pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom", rekla je Zvezdana Rajkovača, pomoćnik generalnog direktora UKC-a Republike Srpske. 

Svjetska zdravstvena organizacija nije izdala zvanično uputsvo za izračunavanje procenta smrtnosti u populaciji za vrijeme pandemije korona virusa, to je ostavljeno svakoj zemlji i zdravstvenim ustanovama da definišu, kaže Nenad Stevanić, šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije. U posljednje vrijeme tim ciframa se licitira, što nije dobro, kaže Stevandić. 

"Postoje sa stručnog i naučnog stanovišta dve grupe pacijenata: jedni su umrli od teške bilateralne pneumonije koja je izazvala smrtni ishod, koja je izazavana direktno korona virusom. To su pacijenti za koje možemo 100-odstotno reći da su umrli isključivo zbog korona virusa. Pacijenti koji dobiju moždani, srčani udar ili imaju otkazivanje nekog drugog sistema bilo metaboličkih sistema bubrega, jetre, a imaju kovid infekciju indirektno su uzrokovani sa tim", istakao je Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije.

Na UKC je danas stigla donacija iz banjalučke kompanije "Kosmos". Radi se o tunelu za dezinfekciju, kroz koji će prolaziti svi koji budu ulazi u sjeverno krilo UKC-a. Tunel za dezinfekciju olakšava borbu protiv virusa korona, funkcioniše na principu senzora i potpuno je siguran za zdravlje ljudi.

"Domaća kompanija je ovaj proizvod razvila domaćom pameću. Mi nastavljamo dalje, za dan-dva ćemo vas pozvati da promovišemo VIP tunel koji će se koristiti za institucije, administrativne centre itd. Već imamo i značajn dio porudžbi iz inostranstva, očekujemo da ćemo ovim proizvodm unaprijediti  našu psolovnu aktivnost i pomoći domaćem zdravstvu i privredi, za sprečavanje prevenciju i brz oporavak od ovog procesa koji nas je zadesio, a to je korona virus", naglasio je Dušan Vještica, direktor "Kosmosa". 

"Da kažem da je ovo vrijedan donacija i da ima za cilj sprečavanje ulaska infekcije u Centralni medicinski blok, a samim tim sprečava mogućnost zaraze među osobljem i pacijentima", rekao je Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a Republike Srpske. 

U Banjaluci je zasjedao Republički štab za vanredne situacije. Štab je odlučio o prestanku primjene ranijih zaključka koji su se odnosili na vozače u međunarodnom transportu. Naime, republički inspektor ne evidentira i ne izdaje rješenje za vozača vozila u međunarodnom transportu, a vozač je dužan da pokaže na uvid identifikacioni dokument i dokaz kojim se dokazuje angažovanje (putni nalog, licenca za profesionalnog vozača). S tim u vezi, izdavanje potvrde o angažovanju vozača koje je  predviđeno ranijim zaključkom, više nije potrebno.