Anton Kasipović

Veće plate za Sudsku policiju

  • 18.04.2019. 19:15

Sudski policajci, uniformisana i ovlašćena lica u pravosudnim institucijama, kazneno-popravnim zavodima i Sudskoj policiji dobiće veće plate. Informaciju o povećanju plata usvojila je Vlada Republike Srpske, a vijest su saopštili ministar pravde i prvi sindikalac pravosuđa Republike Srpske, poslije sastanka. 

"Praktično to se odnosi na oko 640 ljudi i za ovu namjenu za realizaciju ovog zakona je neophodno oko 1,5 miliona maraka na nivou godine. To znači da bismo pravili koncept da to bude naknada 10 odsto prosječne palte u MUP-a. Možda sam dužan objasniti. Ako bismo primjenjivali 10 odsto prosječne plate u Ministarstvu pravde onda bi to bilo znatno više. MUP-a radi na principu prosječne plate za sve pripadnike MUP-a", rekao je Kasipović. 

Ministarstvo pravde će u narednih desetak dana pripremiti tekst zakona i pred poslanicima bi se trebalo naći u maju. Iz Sindikata pravosuđa kažu da je bilo i vrijeme, poslije više od 10 godina da se povećaju plate. 

"Svako povećanje svakako da je dobro i podržavamo i ovo posmatramo kao prvi korak u poboljšanju materijalnog statusa za sve zaposlene u pravosudnim institucijama," kaže Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske. 

Zaposleni sa srednjom stručnom spremom u pravosuđu imaju platu oko 730 maraka, kaže Petrović. Ministar Kasipović je rekao da će se potruditi da poveća standard zaposlenih u pravosuđu, prvenstveno u sudovima i tužilaštvima, zbog težine i odgovornosti koju imaju u svom radu. 
 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм