Narodna skupština

Vidović: Podstaći tržište dobrovoljnog penzionog osiguranja

  • 27.11.2019. 11:15

Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, koji se donosi po hitnom postupku, jeste da se podstakne razvoj tržišta dobrovoljnog penzionog osiguranja kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje, što je i opredjeljenje Vlade Srpske, rekla je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Ona je, obrazlažući ovo zakonsko rješenje u Narodnoj skupštini, rekla da je ova izmjena važna da bi bio sprovodiv prethodno razmotreni set zakona o povećanju plata radnicima u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu.

Vidovićeva je naglasila da se jačanjem pomenutih penzionih fondova jača finansijsko tržište Srpske, te da su se za to opredijelili da bi podstakli ljude na tu dugoročnu namjensku štednju.

"A da bismo podstakli poslodavce da sugerišu radnicima ovu štednju radnicima, predložili smo da umjesto umanjenja poreske osnovice bude donesena ova izmjena zakona gdje bi se vršilo oslobađanje od plaćanja poreza za svakog građanina Srpske koji bude uplaćivao dobrovoljno penziono osiguranje u dobrovoljni fond penzijskog osiguranja i to do 1.200 KM na godišnjem nivou", navela je Vidovićeva.

Ona je dodala da je ova štednja posebno bitna za mlade pred kojima je još dugo godina rada.

"Oni će onda imati dio penzije iz dobrovoljnog fonda, kao i državnog fonda koji je već prisutan", rekla je Vidovićeva.

U obrazloženju ovog akta navodi se da je Vlada ove godine donijela odluku o organizovanju penzijskog plana Vlade Republike Srpske, te zaključila ugovor o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu sa Društvom za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Banjaluka, na osnovu čega će iz sopstvenih sredstava svakog mjeseca uplaćivati mjesečni iznos od 20 KM za sve radnike u javnom sektoru, što ukupno iznosi oko devet miliona KM.

"Time Vlada Srpske i kroz poresko zakonodavstvo izražava snažno opredjeljenje za razvoj ovog oblika dugoročne namjenske štednje za penzijsku dob, a što treba da doprinese podizanju svijesti pojedinaca o potrebi i značaju štednje, radi obezbjeđenja dodatne sigurnosti u starosti", navodi se u obrazloženju ovog akta.

Тагови:
  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.