Višković: Pomoć za Kostajnicu - dokaz pravog prijateljstva

  • 27.04.2021. 12:16

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa predsjednikom Pokrajinske Vlade Vojvodine Igorom Mirovićem.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zahvalio je Pokrajinskoj Vladi Vojvodine i predsjedniku Vlade Igoru Miroviću na pomoći u građavinskom materijalu koji je Pokrajinska Vlada uputila stanovništvu Kostajnice za sanaciju štete od nedavnog zemljotresa. 

Višković je istakao značaj ove podrške, te zahvalio na pomoći u građivinskom materijalu vrijednom 100.000 evra, koja će dobro doći ugroženim porodicama za sanaciju posljedica razornog zemljotresa koji je zadesio ovu opštinu.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima daljeg unapređenja saradnje između dvije vlade, te usaglašavanju i donošenju akcionog plana, s ciljem realizacije ranije potpisanog protokola o saradnji.

Razgovarano je o razmjeni iskustava u sferi privlačenja stranih investicija i korišćenja sredstava iz fondova Evropske unije i programima prekogranične saradnje.

"Prije svega, riječ je o prekograničnoj saradnji i povlačenju sredstava iz EU fondova u vezi sa prekograničnom saradnjom, a značajna je i saradnja u oblasti visokog obrazovanja, zdravstva, sporta, kulture i svih drugih oblasti", rekao je Višković.

Takođe, na sastanku je dogovorena zajednička promocija privrednih potencijala Republike Srpske i Vojvodine kroz zajednčike nastupe na sajmovima.

"Na tim sajmovima predstavnici Privredne komore Vojvodine imaju izuzetno veliko prisustvo. Želimo da iskoristimo i tu priliku da i naše firme iz Srpske mogu da se, uz manje troškove i relativno povoljnije, pojave na međunarodnim sajmovima", rekao je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik Pokrajinske Vlade Vojvodine Igor Mirović ocijenili su dosadašnju saradnju između Republike Srpske i AP Vojvodine kao veoma dobru, te ukazali da postoji prostor za njeno dalje unapređenje u mnogim oblastima, posebeno kada je riječ o oblasti privrede, zdravstvu, IT sektoru, obrazovanju, kulturi i sportu.