Predsjednik Vlade Srpske

Višković: Srpska u mnogim zemljama predstavljena na pravi način

  • 25.02.2019. 10:42

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da treba jačati ekonomske veze sa zemljama u kojima postoje predstavništva Republike Srpske i ocijenio da su ona do sada na dobar način promovisala Srpsku i njene institucije.

"Predstavništva Republike Srpske promovisala su nas kvalitetno, za šta smo im zahvalni. Međutim, sada je cilj da privučemo što više investitora u Srpsku radi otvaranja radnih mjesta i ostanka naših ljudi na ovim prostorima", rekao je Višković novinarima nakon sastanka sa šefovima predstavništava Srpske u inostranstvu. 

On je istakao da će Vlada Srpske biti na raspolaganju predstavništvima Srpske u inostranstvu. 

"Svjestan sam činjenice da predstavništva Srpske u Njemačkoj i Austriji treba da budu podrška našim ljudima koji se tamo obrate, ali ću kao predsjednik Vlade biti više zadovoljan ako strane investitore dovedemo ovdje", dodao je Višković. 

On je pozvao šefove predstavništava da koriste i prijateljske veze da bi u Srpsku doveli investitore.

"Spreman sam da na bilo kojoj destinaciji razgovaram sa investitorima, ali ne kao turista, već kao neko, ko će ih nakon razgovora, dovesti ovdje", dodao je Višković. 

On je napomenuo da postoje stvari na koje Srpska ne može uticati putem predstavništava, poput izgradnje gasnog toka prema Balkanu, iako je zainteresovana za ovaj projekat. 

"Šefovi predstavništava nisu tražili dodatni novac za svoje aktivnosti. Novac koji je uložen u njihov rad do sada nije uzaludno bačen. U ovom momentu ne razmišljamo o otvaranju dodatnih predstavništava, ali radi se na otvaranju kancelarija u zemljama u kojima su prisutna predstavništava, poput Austrije gdje je predstavništvo smješteno u Beču, a razmišljamo o otvaranju kancelarije u Lincu", naveo je Višković. 

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić naglasio je da je cilj današnjeg sastanka bio da šefovi predstavništava informišu premijera o dosadašnjem radu i budućim planovima, kao i o ostvarenoj institucionalnoj saradnji i ekonomskim rezultatima. 

On je naveo da je bilo riječi o otvaranju kancelarije Srpske u Lincu, te da su od šefova predstavništava tražene konkretne aktivnosti i rezultati, podsjećajući da je u 2017. godini u Srpsku investirano više od 200 miliona KM. 

"Investicije Rusije u elektro-energetskom sektoru, dolazak firme iz SAD u Banjaluku, samo su neki od pokazatelja pozitivnih aktivnosti predstavništava Srpske. Uz to, predstavništva su organizovala i sastanke domaćih privrednika sa privrednicima zemalja u kojima su smješteni", dodao je Klokić. 

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović rekao je da je konkretan benefit od investicija Rusije ulaganje u Rafineriju nafte u Brod i da grupacija "Optima" godišnje u budžet uplaćuje 250 miliona evra. 

"Do 2008. godine, kada je bila svjetska ekonomska kriza, u Evropi su zatvorene 24 rafinerije. Problem je imala i Rafinerija u Sisku koja je pred zatvaranjem, dok je rafinerija u Srpskoj opstala", podsjetio je Perović. 

On tvrdi da će Rafinerija nafte u Brodu opstati, iako je ograničena infrastrukturnim problemima, ali radi na njihovom rješavanju, te da bi njena gasifikacija trebalo da bude završena do kraja godine. 

Perović je naglasio da je plan da Srpska bude gasifikovana. 

"U Zvorniku je planirana gadnja postrojenja za gas, a "Gasprom" je spreman sutra da dođe i počne sa projektovanjem tog plana", naveo je Perović. 

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je Austrija, u privrednom kontekstu, od velikog zanačaja za Srpsku i BiH. 

"Predstavništvo, koje predvodim, radi na unapređenju privredne saradnje Srpske i Austrije. Promovišemo kapacitete Repubulike Srpske, među kojima su i turistički, što je od ogromnog značaja", rekao je Filipović. 

Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić ocijenio je da je od ogromnog značaja što u Srpskoj posluje firma iz SAD u kojoj radi 300 ljudi, te dodao da je u planu dodatno zapošljavanje. 

Predstavništva Republike Srpske nalaze se u SAD, Belgiji, Izraelu, Rusiji, Srbiji, Njemačkoj, Austriji i Grčkoj.