Premijer Republike Srpske

Vlada izdvojila 1,2 miliona maraka za fiskulturnu salu i učionice u Istočnoj Ilidži FOTO

  • 31.08.2018. 14:35

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je danas tokom posjete Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Istočnoj Ilidži zadovoljstvo dinamikom radova na izgradnji fiskulturne sale i dodatnih učionica, za šta je Vlada Srpske izdvojila 1.200.000 KM.

Ona je podsjetila da je prije samo dva mjeseca Vlada donijela odluku o izdvajanju sredstava za ovu namjenu, te da su u tom periodu sprovedene procedure i započeti radovi, koji će biti završeni za tri mjeseca.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo jer ova vrsta ulaganja omogućava mnogo bolje uslove za rad učenika i zaposlenih, te naglasila da je Vlada pokazala kapacitet da izgradi školu, a sada i da obezbijedi fiskulturnu salu i dodatne učionice.

Ona je izrazila zadovoljstvo da je Vlada pokazala kapacitet da može da investira širom Srpske, te napomenula da je izgradnja fiskulturne sale u osnovnoj školi u Istočnoj Ilidži jedan od projekata koji se realizuje od sredstava klirinškog duga.

"Kliring smo dobili prije godinu dana, a tek ove godine se stavlja na raspolaganje i nije nam bio potreban, kako je to opozicija govorila, "za krpljenje budžetskih rupa". Nema budžetskih rupa i sve se redovno izvršava, a u stanju smo da pored svih povećanja koja smo obezbijedili za rast plata i penzija, možemo i da investiramo", rekla je predsjednik Vlade.

Ona je podsjetila da se radi na planiranju budžeta za iduću godinu, te da je predviđeno povećanje plata prosvjetnim radnicima i usklađivanje koeficijenata sa drugim korisnicima budžeta.

"To će značiti od početka 2019. godine osam odsto i svake godine za vrijeme trajanja tog usklađivanja po osam odsto. Mi smo predvidjeli da to bude trogodišnji plan, ali ako stvari budu tekle u redu biće moguće u dvije godine izvršiti tu nivelaciju", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je ponosna jer Vlada ulaže u izgradnju škola, jer je riječ o objektima koji će trajati mnogim generacijama.

"Kada ulažete u školu, znači da ulažete u djecu i mladost i to se uvijek isplati. Svi razumiju koja je važnost toga i mi smo kao Vlada kroz Razvojni program ušli u svaku opštinu i više od 100 školskih objekata sanirali, rekonstruisali, a negdje smo pravili nove škole. Nastavićemo s tim jer ima još potreba", rekla je Cvijanovićeva.

Direktor Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" Zdenka Perendija izrazila je zahvalnost predsjedniku Vlade Republike Srpske u ime kolektiva ove obrazovne institucije i svih roditelja za razumijevanje koje je pokazano za probleme učenika ove škole koji su nastavu fizičkog vaspitanja izvodili do sada u učionicama.

"U posljednje dvije godine to je bio i prostor u holu škole, jer nam je nedostajalo učionica zbog povećanog broja učenika. Djeca su najvažnija, a iz dosadašnjih aktivnosti da se zaključiti da je premijeru Srpske Željki Cvijanović stalo da imaju adekvatne uslove i odrastaju u zdravoj sredini", rekla je Perendija.

Prema njenim riječima, učenici Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" će za 90 dana imati prostoriju u kojoj će izvoditi nastavu fizičkog vaspitanja i vannastavne aktivnosti.

Osim fiskulturne sale, ova škola će, kako je rekla, dobiti četiri učionice, čime će biti riješen trenutni neodstatak prostora.

"Trenutno imamo 745 učenika upisanih u školu u 35 odjeljenja", navela je Perendija i napomenula da je 2009. godine, kada je škola useljena u novu zgradu, imala 450 učenika.

Prema projektu je predviđeno da će biti izgrađene dvije etaže - fiskulturna sala i 120 metara kvadratnih učionica.

Opština Istočna Ilidža obezbijedila je zemljište, uradila projekat i građevinske dozvole, te oslobodila školu različitih dažbina u iznosu od oko 150 hiljada KM.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм