Put kraći, udobniji i bezbjedniji

Vozači prezadovoljni autoputem "9. januar"

  • 19.12.2018. 19:14

Više od dva mjeseca nakon otvaranja kompletiranog auto-puta "9. januar" - najsloženiji infrastrukturni projekat u Srpskoj, kažu vozači, funkcioniše besprekorno. 

Od Banjaluke do Doboja, odnosno Prnjavora, sada je mnogo kraći, udobniji i bezbjedniji nego prije. 

"Sad zasad je savršeno - čisto, suvo, pregledno, upozorenja, znakovi, sve. Za sad je sve u redu", "Nisam, prvi put idem ovdje u Prnjavor, inače sam često sam prolazio. Ali dobar je. Zadovoljan sam, super", "Jesam išao, ali prvi put idem autoputem. Skraćeno je puno", poručili su vozači.

Nekoliko godina prije "9. januara" izgrađena je dionica Banjaluka-Gradiška, tako da Republika Srpska ima do sada izgrađenih 106 km autoputa. 

Sljedeći veliki projekat "Autoputeva Republike Srpske" je spajanje Banjaluke i Novog Grada. Kineska kompanija "Šandong" je dobila koncesiju za izgradnju prve dionice, od Banjaluke do Prijedora, duge 42 kilometra i "teške" skoro 300 miliona evra. 

Na proljeće bi trebalo da počne izgradnja prvih kilometara evropskog koridora 5C u Srpskoj, od Johovca do Rudanke. Kroz Srpsku će prolaziti 47 km ovog koridora. U planu je i autoput Banjaluka - Mlinište, kao i dionica koja bi spojila Doboj i Bijeljinu.

Vlada Republike Srpske ima ambiciozne planove za mrežu autoputeva. Ukupno, planira da izgradi oko 420 km autoputa, i više od 400 kilometara brze ceste. Dugoročni plan je da mreža autoputeva Srpske bude spojena sa mrežom puteva Srbije. Za CATV, GK.

Тагови: