Доња Битиња

Албанац пуцао у селу на Косову и Метохији, на кући Србина оставио вијенац

  • Извор: Косово онлајн
  • 09.03.2024. 16:00

Албанац из околине Призрена испалио је данас око поднева више хитаца у центру села Доња Битиња, у општини Штрпце, а на зиду куће Србина Светислава Стојковића поставио вијенац са цвијећем.

Из Полицијске станице у Штрпцу за Косово онлајн су потврдили да је особа која је пуцала ухапшена.

Ради се о 68-огодишњем Албанцу Н.Н. из општине Сува Река, којем је одређено задржавање у трајању од 48 сати.

Доња Битиња је мултиетничко село у коме живе и Срби и Албанци.

Према ријечима мјештана Доње Битиње, на зиду куће Светислава Стојковића, који живи и ради у Швајцарској, постављен је вијенац са цвијећем и поруком на албанском језику.

Они су се одмах након пуцњаве окупили на том мјесту, а један од њих Јовица Сталетовић истиче да се можда само пуком срећом није десило ништа озбиљније и нико није повријеђен.

- Негдје око 11.45 смо чули појединачну, а затим четири пута рафалну пуцњаву. Док смо се питали шта је било, окупили смо се овдје и видјели да је вијенац постављен ту гдје не треба да буде, јер ту никада није постојао гроб, које је мало ниже. Сјетио се послије 81 године да му је деда погинуо у Другом свјетском рату, а убили су га Бугари, није погинуо од Срба - прича Сталетовић.

Додаје да се ради о Албанцу из Мачитева код Призрена.

- Желе да нас застраше. Ајде што је поставио вијенац, али зашто је пуцао?. Шта би било да се неко нашао у близини, као за Бадње вече прошле године? Могао је неко да настрада - каже он забринуто.

Додаје и да је окупљеним мјештанима, пред полицајцима, псовао "српску мајку".

- Он се послије тога вратио, метак стоји још увијек ту, а чауре је сакупио - рекао је Сталетовић.

Инцидент је код мјештана изазвао страх.

- Уплашени смо, комшије су нам ту, шта знамо кога крију и шта раде, јер би и они сада требало да буду солидарни са нама. Са комшијама немамо лоше, али долазе са стране... Прије неколико вечери, на годишњицу смрти Адема Јашарија палили су ватру изнад цркве, а то нисмо пријавили. А, то су наше комшије радиле и провоцирале - рекао је Сталетовић.

Мјештани кажу и да су чланови исте албанске породице и прије шест година покушали да у дворишту куће породице Стојковић поставе споменик, али су се тада окупили у знак протеста и споменик је одмах уклоњен.

Фото: Косово онлајн

Пратите нас и путем Вибера