Advokat

Aleksić: Odgođeno pripremno ročište po prvoj tužbi protiv NATO-a

  • Извор: СРНА
  • 20.10.2022. 10:49

Pripremno ročište po prvoj tužbi protiv NATO-a zbog posljedica bombardovanja osiromašenim uranijumom SR Јugoslavije 1999. godine, koje je trebalo da bude održano u oktobru, odgođeno je zbog smrti podnosioca tužbe, teško oboljelog pukovnika Vojske Srbije Dragana Stojčića, izjavio je Srni advokat Srđan Aleksić.

Tužba, koju je Aleksić podnio u ime pukovnika Stojčića, do sada je jedina od pet predatih Višem sudu u Beogradu u ime oboljelih od kancera, na koju je NATO, nakon višemjesečnog iščekivanja, proljetos dao odgovor bez kojeg proces nije mogao da počne.

- Pukovnik je preminuo pre dva meseca i postupak se prekida dok se ne reši ostavinska rasprava. U njegovo ime postupak će da nastavi njegova supruga kao zakonski naslednik. Iza njega je ostalo dvoje djece - rekao je Aleksić.

Pukovnik Stojčić je tokom NATO agresije 1999. godine bio na Kosovu i Metohiji i proveo je 250 dana u Kopnenoj zoni bezbjednosti na jugu centralne Srbije, a, kako ističe Aleksić, taj dio bombardovan je osiromašenim uranijumom svih 78 dana.

Vještačenje Instituta za nanotehnologiju u Torinu utvrdilo je da je u organizmu pukovnika Stojčića bilo 500 puta više osiromašenog uranijuma nego što je dozvoljeno.

Aleksić kaže da za ostale četiri tužbe ročište još nije zakazano, jer su kasnije podnijete, a dok se tužbe diplomatskim putem dostave NATO-u na odgovor se čeka gotovo godinu dana.

On je naveo da je riječ o rezervistima i vojnicima oboljelim od kancera, ali obraćali su mu se i civili koji su boravili na Kosovu i Metohiji i na jugu centralne Srbije, među kojima ima i oboljelih Albanaca.

Aleksić je napomenuo da je u pripremi još 20 tužbi i istakao da će uz svaku od njih biti priloženi nalazi vještaka Instituta za nanotehnologiju iz Torina o prisustvu teških metala i osiromašenog uranijuma u krvi ili biopsiji, onako kako rade u Italiji.

- Tako moj kolega advokat Anđelo Tartalja radi u Italiji, na isti način radimo i u Srbiji. I iste dokaze primjenjujemo s obzirom na to da je reč o Italiji, članici NATO pakta. Ako je tamo prihvaćeno i dosuđeno, nema razloga da u Srbiji ne bude prihvaćena i dosuđena naknada našim građanima - ukazao je Aleksić.

Italijanski advokat Tartalja dobio je oko 300 pravosnažnih presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, po tužbama u ime italijanskih vojnika oboljelih od kancera, koji su službovali u BiH i na Kosovu i Metohiji.

Vještačenje tkiva pukovnika Stojčića radila je italijanska doktorka Rita Čeli, koja je bila vještak i u presudama u korist italijanskih vojnika.

Profesorka Čeli ranije ove godine izjavila je za beogradske "Večernje novosti" da toliko prisustvo osiromašenog uranijuma koje je pronađeno kod pukovnika Stojčića i još jedne osobe u Srbiji do sada nije utvrđeno "ni kod jednog vojnog ili civilnog subjekta na svijetu".

- U svim zatečenim metalima pojavljuje se uranijum 238, koji potiče iz projektila koje su koristile NATO snage u bombardovanju BiH i u Srbiji, posebno na Kosovu i Metohiji. To dejstvo je sigurno zahvatilo i okolne zemlje, kao što su Albanija i Makedonija - rekla je tada Čelijeva.

Kako je objasnila, teški metali čije je prisustvo utvrđeno u uzorcima dvoje oboljelih iz Srbije, definitivno nisu oni koji se vezuju za industrijsku proizvodnju.

- Uporedili smo ih sa uzorcima iz svih zemalja, čak i sa Јapanom i Kinom, gdje postoji velika industrijska zagađenost, ali tih materija tamo nema. Teški metali nađeni u dva uzorka iz Srbije ne dolaze od spoljnog zagađenja, već potiču iz bombardovanih područja i prisutni su samo u projektilima s osiromašenim uranijumom - navela je Čelijeva.

NATO je tokom agresije 1999. godine na SR Јugoslaviju putem svojih projektila bacio 15 tona osiromašenog uranijuma.

U odgovoru na tužbu podnijetu u ime pukovnika Stojčića, Sjevernoatlantski pakt naveo je samo da ima imunitet.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.