Ambasador SAD u Srbiji

Američki ambasador: Prvo formiranje ZSO, a potom francusko - njemački prijedlog

 • Izvor: Srna
 • 24.01.2023.16:23

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji suštinski element da bi se krenulo naprijed u dijalogu Beograda i Prištine, a da onda slijedi "ono što je navedeno u francusko-njemačkom prijedlogu".

Hil je rekao i da su svi pregovarači, bilo da su iz EU ili SAD, potvrdili da je ZSO obaveza koja proističe iz "Briselskog sporazuma" dodavši da se ne može očekivati da se sve riješi danas ili sutra, ali da je na prvom mjestu da moraju da se sprovedu postignuti sporazumi u Briselu.

"Briselski sporazum ima svega šest rečenica, na tome treba više da se radi i da se razrade detalji", naveo je američki ambasador i dodao, da kada je riječ o francusko-njemačkom prijedlogu, da se treba prvo fokusirati na sadržaj postojećeg plana, a da kasnije mogu da se upoređuju i traže sličnosti i razlike između ta dva plana.

Hil je takođe ocjenio da je Srbija sada vjerovatno na najvažnijem putu u svojoj istoriji - "ka pridruženju evroatlantskim integracijama, uključujući i EU", te da SAD žele da pomognu Beogradu da to realizuje.

"Želim da budem jasan, da podržavamo budućnost Srbije. Najbolje odnose na svetu imamo sa EU, a Srbija je na putu da joj se približi, što je najbolji način da ojačamo naše odnose", rekao je Hil nakon potpisivanja Memoranduma o razumjevanju između Vlade Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj o saradnji na realizaciji projekta "Bolja energija u Srbiji". 

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Serija: Slatke muke

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.