ATV

Džefri Hovenijer

Američki ambasador saopštio prvu sankciju za Prištinu: Razmišljamo o narednim potezima

  • Izvor: Kosovo onlajn
  • 30.05.2023. 17:12

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vježbi "Defender Evropa 2023", prva posljedica za Vladu samoproglašenog Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da deeskalira situaciju na sjeveru.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Vlade Kosova u sjevernim opštinama imati posljedice po bilateralne odnose.

“Prvi pokazatelj toga bila je odluka koju je sinoć donio američki komandant za Evropu da otkaže učešće Kosova u Defender Europe 2023, što se dogodilo preko noći“, rekao je Hovenijer na sastanku sa nekoliko novinara u Prištini, prenosi Kosovo online.

Za Kosovo su ove vježbe završene, dodao je Hovenijer.

"Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savjet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na sjeveru”, rekao je.

SAD su kritikovale Vladu samoprogalšenog Kosova, rekavši da su 26. maja novi albanski gradonačelnici u sjevernim opštinama nasilno ušli u zgrade opština na sjeveru.

Hovenijer je rekao da SAD razmišljaju i o drugim odlukama koje će donijeti u tom pravcu.

“Zatražili smo od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah preduzme korake za smirivanje situacije na sjeveru. On nije odgovorio na ove zahtjeve. Zato razmatramo šta će biti naše sljedeće akcije”, rekao je američki ambasador.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da Vlada samoproglašenog Kosova nije koordinisala sa Vašingtonom za akcije preduzete u petak.

Tog dana novi albanski gradonačelnici opština na sjeveru Kosova ušli su, uz pomoć kosovske policije, u zgrade opština.

„Kada smo saznali, oštro smo reagovali protiv toga. Odluka je negativno uticala na reputaciju Kosova i preokrenula napore ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”, naglasio je američki ambasador.

Hovenijer je citirao američkog državnog sekretara Blinkena kada je rekao da nedavne odluke kosovske vlade utiču na odnose dvije zemlje.

“Danas nije bilo aktivnosti za Defender Europe '23 i neće je biti. Za Kosovo su te vježbe završene”.