Politički analitičar

Anđelković: Šmit iznio laži, Srpska najprivrženija Dejtonskom sporazumu

  • Извор: СРНА
  • 06.05.2022. 12:56

Republika Srpska je najprivrženija Dejtonskom sporazumu, a Kristijan Šmit je u svom izvještaju, koji će podnijeti Savjetu bezbjednosti UN, iznio niz laži, tvrdi politički analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković je istakao u izjavi Srni da BiH ruše oni koji nelegalno vrše centralizaciju i nameću ljude kao što je Kristijan Šmit za visoke predstavnike, a ne Republika Srpska, koja nikada nije rušila Dejtonski mirovni sporazum, već mu je najprivrženija.

On je naveo i da informacije koje su procurile o izvještaju koji će Šmit podnijeti Savjetu bezbjednosti UN ukazuju da je riječ o skupu laži i malicioznosti samozvanog visokog predstavnika u BiH.

Anđelković smatra da je to potpuno u skladu sa Šmitovim samozvanim položajem u BiH i politikom onih koji stoje iza njega i već decenijama guraju BiH u probleme.

Komentarišući Šmitovu tezu iz izvještaja Savjetu bezbjednosti UN, čije su dijelove objavili pojedini mediji, da Republika Srpska "radi na potkopavanju BiH, njenih nadležnosti i institucija, kao i da ruši Dejtonski mirovni sporazum", Anđelković je istakao da ništa od toga nije tačno.

Na Šmitovu opasku iz izvještaja da Hrvati zahtjevom za teritorijalnu organizaciju BiH "podižu avet ratne težnje za trećim entitetom", kao i da je njihova retorika destabilizujuća, Anđelković je ukazao da Šmit napada Hrvate da ruše Dejton i BiH, iako su oni, kako kaže, žrtve majorizacije od sarajevske političke elite.

Prema njegovim riječima, Zapadu ne smeta to što se protivno duhu Dejtona obesmišljava uloga jednog konstitutivnog naroda /Hrvata/, ali se sada izmišlja da taj narod ruši Dejton i BiH samo zato što traži svoja prava.

- Kao neko ko se nelegalno predstavlja u svojstvu visokog predstavnika i ko je nametnut građanima BiH, Šmit mora da nastavi da živi u matrici laži i da svoju poziciju zaogrne drugim lažima. Otuda i nastupa na način koji je baš takav - rekao je Anđelković.