Istoričar

Anđelković: Zabrana ulaska Porfiriju - albanska poruka da žele da prisvoje sve srpsko

  • Извор: СРНА
  • 26.12.2022. 19:49

Istoričar Dragomir Anđelković rekao je Srni da je zabrana ulaska NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju na Kosovo i Metohiju poruka Albanaca da dugoročno žele da unište svaki srpski trag na Kosmetu i sve prisvoje, te upozorenje da Srbija nikada ne prihvati sporazum o normalizaciji odnosa sa samoproglašenim Kosovom.

"Udar na srpskog patrijarha i taj model ponižavanja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ za nas treba da bude upozorenje šta bi se desilo, ako bi ne daj Bože, Srbija prihvatila na neki način sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom", rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, to bi otvorilo vrata Albancima da sutra pokušaju da preuzmu srpsko kulturno nasljeđe i da tvrde da su Pećka patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica njihovi, jer prema međunarodnom pravu, kada je neka država priznata i prihvaćena, sve na njenoj teritoriji je njeno kulturno nasljeđe.

"Zato ovo treba da nam bude upozorenje da nikakvih sporazuma ne sme da bude, direktnih ni indirektnih sporazuma u duhu dve Nemačke, što otvara vrata da Kosovo proširi lažnu priču o državnosti, jer kao što sad napadaju patrijarha i omalovažavaju sutra će tako celo srpsko versko nasleđe da probaju da otmu", upozorio je Anđelković.

On je poručio da odbranom principjelnog stava da je Kosovo i Metohija u cjelini dio Srbije i insistiranjem na Rezoluciji 1244 Savjeta bazbjednosti UN Srbi brane svoj identitet.

"Kosovo i Metohija je nesumnjivo `srpska kuća` i temelj srpskog identiteta. Srpska država u srednjem veku nije bila samo vezana za Kosovo, ali uspon srpske duhovnosti i sve ono što nas je očuvalo kao naciju do danas vezano je za njega", rekao je Anđelković.

On je poručio da je nezamislivo pričati o srpskoj naciji bez Gračanice, Visokih Dečana i onoga što su srpski kulturni biseri na Kosmetu.

Policajci samoproglašenog Kosova spriječili su danas NJegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija da uđe na Kosovo i Metohiju.

On je tim povodom poručio da su danas vrata na njegovom domu - Pećkoj patrijaršiji za njega zaključana i da se moli Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savjest svih ljudi.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм