Niš

Andreja (13) je imala 25 operacija i ne zna kako je to kad ništa ne boli

  • 28.05.2021. 21:03

Andreja Stevanović (13), predivna djevojčica iz Niša, ne zna kako je to kad te ništa ne boli. Život se, od samog rođenja, surovo poigrao sa njom - Andreja je rođena bez potkoljeničnih kostiju, a do sada je imala čak 25 operacija.

Šanse da se rodi sa nedostacima glavnih potkolenih kostiju, skraćenim i lučno savijenim fabulama i duplim stopalima, bila je nevjerovatno mala, jer se sa ovim deformitetom rodi jedno u čak milion djece.

Ipak, Andrea je jedna u milion i sa tim je morala da se suoči i bori od najranijeg djetinjstva. Zbog svog zdravstvenog stanja, ova djevojčica mora da se služi kolicima i štakama, ne može samostalno da hoda i stalno je u bolovima. Živi sa bratom Viktorom (10), mlađom sestricom Vasilijom (5) i ocem Goranom (40) u stančiću od oko 30 kvadrata, piše Telegraf

Majka je otišla, a o djeci brine isključivo Goran. Bude teško, kaže, ali ljubav prema djeci toliko je jaka, da ga svakog jutra, kada se probudi, gura naprijed. Čak i onda kada pomišlja da ne može više.

– Andreja je do sad imala čak 25 operacija i intervencija, od toga je oko 20 bilo u Rusiji. Posljednji put je operisana 2019. godine, u Rusiji smo proveli 7 meseci i sve to nas je, uz putovanje i smještaj koštalo oko 30.000 evra – započinje Goran.

Kako kaže, njegova ćerka non stop je u bolovima.

– Željela bi da hoda, da trči, kao njeni vršnjaci, hoće i da skače, ali je dovoljan i najmanji napor da je bol savlada. Koliko me je samo puta pitala: “Tata, kada će da prestane da boli?”. Veoma je vezana za mene, kao i druga djeca, i kad me vidi nervoznog, pošto sve razumije, kaže mi: “Ja sam kriva” – priča sagovornik.

Njegova kćerkica mora što pre na još jednu operaciju, ali novca nema. Goran prima 18.000 dinara socijalne pomoći i dkečiji dodatak od 10.000 dinara. Andreja prima i tuđu knegu, ali otac taj novac mora da odvaja za ćerkine operacije. Ipak, i ta suma novca premala je da bi se skupilo oko 30.000 evra, koliko je potrebno za njen ponovni odlazak u Rusiju.

Maštaju o kući ili stanu u prizemlju

Da muka bude još veća, stančić u kojem živi ova četvoročlana porodica nalazi se na 5. spratu, u zgradi koja nema lift, te je otac je svakog dana, više puta, spušta na rukama do prizemlja i vraća nazad, do 5. sprata.

– Nije ni meni više lako, razmišljam koliko mi je prije 7 godina, kada je prvi put išla u Rusiju, bilo lakše da je nosim na rukama, nego sada. Zato bi nam mnogo značilo kada bismo imali neki stan u prizemlju ili još bolje – kuću, da ne moramo ovako da se mučimo – priča otac.

Andreja je, inače, divno dijete koje trenira stoni tenis u kolicima, a dosad je već osvojila nekoliko medalja.

Ukoliko želite da pomognete ovoj djevojčici, to možete uraditi uplatom na račun 160-6000000861800-87, na ime Goran Stevanović.

Тагови: