Ivica Dačić

"Beograd planira da uputi zahtjev za sjednicom SB zbog terora nad Srbima na KiM"

  • Извор: Агенције
  • 14.07.2023. 17:46

Srbija planira da pokrene inicijativu i uputi zahtjev za održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN na kojoj bi upozorila međunarodnu zajednicu na stanje na Kosovu i Metohiji, gdje se dešava teror nad srpskim narodom, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je rekao da će, ako dođe do te sjednice, na njoj učestvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji želi da upozna međunarodnu zajednicu sa stanjem na Kosovu i Metohiji i podsjeti da su međunarodne snage odgovorne za bezbjednost Srba i svih građana u toj srpskoj pokrajini, te da moraju da preuzmu odgovornost za situaciju na terenu.

Cvijanović pisala Guterešu: Ako postoji odluka Savjeta bezbjednosti o imenovanju Šmita dostavite nam je

Cvijanović pisala Guterešu: Ako postoji odluka Savjeta bezbjednosti o imenovanju Šmita dostavite nam je

"Samim tim da se svi na kraju krajeva izjasne o tom problemu na samoj sjednici", rekao je Dačić, koji je dodao da će vidjeti kada će biti razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je najavio Vučić, i kakvi će biti dalji rokovi u vezi sa sjednicom Savjeta bezbjednosti UN.

On je dodao da prištinske vlasti ne poštuju nikakve rezolucije, ni 1244 Savjeta bezbjednsoti UN, ni Brisleski sporazum, ni planove za deeskalaciju koje donose posrednici.

"Kurti priznao da mu je cilj da istrijebi Srbe sa Kosova"

Dačić je rekao novinarima da Priština svojim jednostranim akcijama dodatno komplikuje situaciju na Kosovu i Metohiji.

S obzirom na to da je Savjet bezbjednosti UN donio Rezoluciju 1244, koja je i dalje na snazi, Srbija, kaže Dačić, misli da uputi zahtjev za održavanje te sjednice, s tim što bi u tom pogledu bila potrebna podrška članova Savjeta.

On je rekao da bi neke zapadne zemlje podržale povlačenje Unmik misije i Euleksa i davno ukinule Rezoluciju 1244, ali da im je problem što ta rezolucija ne može da se povuče bez saglasnosti svih članica Savjeta bezbjednosti.

"A tu saglasnost neće dobiti, barem ne od naših prijatelja. A sa druge strane, ta rezolucija ne može da se u punoj mjeri primjeni zato što vrše opstrukciju njene primjene na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Petković: Kurti izjavom o tzv. kosovskoj policiji priznao da su mu cilj teror i istrebljenje

Petković: Kurti izjavom o tzv. kosovskoj policiji priznao da su mu cilj teror i istrebljenje

Dačić je rekao da nema informacije da se holandska ambasada ili neka druga država obratila Ministarstvu spoljnih poslova Srbije u vezi sa slučajem ruskog aktiviste Petra Nikitina, za kojeg su pojedini beogradski mediji prenijeli da je zadržan na aerodromu i da je državljanin Holandije.

On je dodao da su za to zaduženi nadležni državni organi koji se bave pitanjima bezbjednosti i koji imaju pravo na takvo postupanje i to bez obrazloženja.

Mediji su juče prenijeli da je ruski aktivista Petar Nikitin, jedan od osnivača Ruskog demokratskog društva, zadržan na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" kada je pokušao da uđe u Srbiju, gdje, kako su naveli, živi duži niz godina.

Nikitin je, kako je rekao, državljanin Holandije i najavio je da će se obratiti diplomatskom predstavništvu te države u Srbiji.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.