Poruke Ane Brnabić u sjedištu UN

Beograd pokušava da zatvori Pandorinu kutiju koju je otvorila Priština

  • 28.09.2018. 08:56

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u sjedištu UN u Njujorku da će Beograd i dalje biti tolerantan i strpljiv, ali će insistirati na primjeni Briselskog sporazuma i uspostavljanju zajednice srpskih opština, kao i da Srbija pokušava da zatvori "Pandorinu kutiju" koju je otvorila Priština.

Obraćajući se sinoć učesnicima 73. zasjedanja Generalne skupštine UN, Brnabićeva je rekla da je EU uspješan mirovni projekat čiji dio Srbija želi da bude, da je spremna da ostavi prošlost iza sebe i okrene se drugačijoj budućnosti i da će, ma koliko bio težak, a ponekad i beznadežan dijalog s Prištinom, ostati privržena iznalaženju kompromisa. 

"Ma koliko da je težak, a težak jeste, ma koliko da je veliki izazov, a jeste, ma koliko da je ponekad beznadežan i jalov dijalog s Prištinom, mi ćemo ostati privrženi iznalaženju kompromisa kojim će se obezbediti održiv mir, napredak i svetlija budućnost svim narodima u regionu", istakla je Brnabićeva. 

Ona je navela da pitanje Kosova i Metohije dijeli UN po sredini jer manje od polovine zemalja priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, dok više od polovine, odnosno više od pet milijardi ljudi u svijetu, odbija da prizna nelegalnu secesiju. 

"Srbija nastoji u poslednjih godinu dana zatvori `Pandorinu kutiju` otvorenu pre 10 godina, Srbija je danas posvećena miru i ponaša se kao odrasla, potpisala je Briselski sporazum pre više od pet godina i primenila ga, dok ga je Priština potpisala, ali još nije primenila nijedno jedino slovo koje u njemu piše", istakla je Brnabićeva. 

Ona je od međunarodne zajednice zatražila da i dalje podržava napore koje je Srbija inicirala. 

Brnabićeva je naglasila da je Srbija na putu da počne o sebi da razmišlja kao o prosperitetnom, dinamičnom, kreativnom, inovativnom, otvorenom društvu, unutar ujedinjene Evrope, koja je cjelovita, slobodna i u miru. 

Premijer Srbije je navela da su za Srbiju izuzetno značajni saradnja i stabilnost u regionu, koji nikada nije bio stabilan ili predvidiv ili poznat po miru, razumu i pragmatizmu. 

Ona je istakla da se Srbija danas veoma mnogo trudi da sve to ostavi iza sebe, da to prevaziđe i postane razložnija, a manje emocionalna, pragmatičnija, a manje zaokupljena mitovima, ponosna na svoje pobjede, a ne na svoje poraze, zemlja koja stvara neočekivana prijateljstva umjesto tradicionalnih omraza. 

Brnabićeva je dodala da je veoma ponosna na ono što je Srbija bila u stanju da postigne u posljednje četiri godine, navodeći makroekonomsku stabilnost i to što je pokazala da je odgovoran i pouzdan partner. 

"Naša ekonomska aktivnost jača, nezaposlenost se više nego prepolovila u poređenju s onom od pre samo četiri godine, a svedoci smo i brzog oporavka. Danas je Srbija jedna od zemalja s najvećim ekonomskim rastom u Evropi koji karakteriše značajan i sve veći priliv stranih investicija", naglasila je Brnabićeva. 

Ona je navela da Srbija preduzima korake ka sveobuhvatnoj reformi javne uprave s jednim jednostavnim ciljem - kako bi je usredsredili na potrebe građana. 

Prema njenim riječima, Srbija je odlučna da radi s drugim zemljama širom svijeta na uzimanju "zajedničke sudbine", kako to mnogi u UN nazivaju, u sopstvene ruke. 

"Želimo da budemo odgovorni prema budućim generacijama. Želimo da nas one smatraju odgovornim. Stoga toliko mnogo ulažemo u mir, razumevanje i pomirenje u regionu. S druge strane, na taj način investiramo i u svoju budućnost", rekla je Brnabićeva. 

Ona je dodala da Srbija ima veliku sreću da ima mnogo ljudi, naričito mladih, koji su među najboljima na svijetu u kreativnom razmišljanju, video-igrama, genetskom istraživanju, digitalnoj poljoprivredi, animaciji, fizici, inženjerstvu, blokčejnu, vještačkoj inteligenciji, analizi podataka, matematici, biologiji, razvoju softvera i programiranju. 

"Naš apsolutno ključni prioritet je da im damo podršku i da obezbedimo da stvorimo sistem, institucije kao bi još više njih mogli realizovati svoj puni potencijal. Ne samo da će to biti osnova za budući rast Srbije već, što je možda i važnije, da im, nadamo se, pružimo mogućnost da zajedno s drugima iz celog sveta grade bolji svet za sve nas", rekla je Brnabićeva. 

U Njujorku se našao i pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel koji je izrazio podršku SAD nastavku dijaloga Beograda i Prištine, te iznio očekivanje da će taj proces donijeti trajno političko rješenje.

Mičel je u razgovoru sa premijerom Srbije Anom Brnabić u Njujorku, na marginama generalne debate 73. zasjedanja Generalne skupštine UN, istakao da su SAD otvorene da sa svojim partnerima iz EU razmotre prijedlog rješenja do koga dođu Beograd i Priština, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

U razgovoru razmotrene su i mogućnosti za dalje unapređenje bilateralnog političkog dijaloga i saradnje u oblasti ekonomije, investicija, odbrane i obrazovanja, navodi se u saopštenju. 

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм