Jelena Guskova 

Beograd se bori diplomatijom, Priština nasiljem

  • 10.12.2018. 17:54

Ruski istoričar Jelena Guskova rekla je da je sada trenutno zastoj u pregovorima Beograda i Priština i da obje strane pokušavaju da konsoliduju svoje pozicije, pri čemu Priština koristi nasilje i provokacije, dok je glavno oruđe Beograda diplomatija.

Ona je podsjetila na provokacije Prištine u smislu uvođenja carina od 100 odsto na robu iz Srbije i najave formiranja vojske. 

"Uprkos tome što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponekad govori o borbenoj gotovosti Vojske Srbije i pokušava da koristi jezik sile, ključni argumenti Srbije su diplomatska sredstva. Upravo zbog toga, ne možemo da očekujemo ništa drugo od Beograda", rekla je Guskova, rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka. 

Ona je rekla da su svi ti koraci Prištine, koji pogoršavaju situaciju, natjerali Srbiju da se osjeća uvrijeđeno, jer Beograd sve vrijeme tokom pregovora sa Prištinom čini ustupke, a niko nije učinio ništa za Srbe na Kosovu, čak ni u skladu sa sporazumom iz 2013. godine između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, koji je potpisan u Briselu. 

"Većina zemalja koje bi potencijalno mogle da povuku priznanje nezavisnosti Kosova već su to učinile, ali će diplomate iz Srbije nastaviti da ulažu napore u tom smislu", rekla je Guskova. 

Ona je podsjetila da je diplomatija Srbije učinila mnogo da veliki broj zemalja povuče priznanje nezavisnosti Kosova i tako diskusiju o tom pitanju prebaci na Generalnu skupštinu UN. 

"Diplomate Srbije će nastaviti da rade u tom smislu i svako povlačenje priznanja predstavljaće veliku pobjedu, čak i u rješavanju unutrašnjih političkih nesporazuma", rekla je ona agenciji TASS.  

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.