Aleksandar Vučić

"Beograd zadržava politiku neuvođenja sankcija Moskvi"

  • Извор: СРНА
  • 08.10.2022. 13:00

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Beograd zadržati svoju poziciju neuvođenja sankcija Rusiji dok god šteta koja se bude nanosila Srbiji ne bude veća da će morati da prihvati realnost.

"Zadržaćemo našu poziciju dok šteta koja se bude nanosila Srbiji ne bude toliko veća od svega drugog da ćemo morati da priznamo da je želja nekih da unište poziciju Srbije takva da moramo da prihvatimo neku drugačiju realnost", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Vučić je naglasio da neće bježati da kaže da je Srbija promijenila neku odluku ukoliko vidi da država ne može više, ali da u ovom trenutku Srbija ne ugrožava svoje vitalne i nacionalne interese time što štiti svoju moralnu, časnu poziciju i poziciju međunarodnog javnog prava i politiku koju zastupa.

"To ne radimo samo zbog cene gasa ili podrške u Savetu bezbjednosti UN, nego iz poštovanja međunarodnog javnog prava i zbog poštovanja sebe, elementarnih moralnih principa, jer zamo šta su nama sankcije radile. Mi sebi dajemo za pravo da takvu poziciju držimo", rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija neće dozvoliti samoizolaciju, niti je blizu toga, ali ima i principe i smatra da je moral važan u politici, ali da neće biti slučaj da takvu poziciju razumiju u Evropi.

"Mi ćemo se ponašati u skladu sa interesima Srbije. Mi nikome ništa ne dugujemo", istakao je Vučić, koji je ponovo ukazao da je za EU teritorijalni integritet Ukrajine svetinja, a teritorijalni integritet Srbije svetinja, ali bez Kosova i Metohije.

Vučić je rekao da je 1999. godine Mađarska trebala kopnom da napadne Srbiju, kako bi se razvukle njene snage, što mu je potvrdio mađarski premijer Viktor Orban, koji mu je dozvolio da to kaže.

On je naveo da je od Orbana tadašnji američki predsjednik Bil Klinton tražio da napadnu sjever Srbije, ali da je Orban to odbio. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.