Državni sekretar SAD

Blinken pozvao Kurtija da vrati zamah dijalogu sa Beogradom

  • Извор: СРНА
  • 14.01.2022. 09:13

Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da vrati zamah dijalogu sa Beogradom, da podrži prethodno dogovorene obaveze i da izbjegava retoriku koja bi mogla da poveć́a tenzije.

U pismu Blinkena, koje objavljuju prištinski mediji, napomenuta su dva kratkoročna kompromisa - treba da se postigne dogovor o energetici na sjeveru Kosova i da se napreduje sa pitanjem nestalih.

On je istakao da je u interesu Prištine da se ova pitanja riješe i da posluže kao osnova za dalji napredak ka inkluzivnoj normalizaciji.

Američki sekretar poziva vladu u Prištini da potvrdi sudske presude - posebno one koje se odnose na prava manjina, a istaknute su i prilikom nedavnih pritisaka SAD i drugih kosovskih partnera po pitanju zajednice srpskih opština i zemljišta oko manastira Dečani.

On je dodao da neriješeni odnosi Beograda i Prištine ostaju prepreka za članstvo u evropskim i evroatlantskim institucijama.

"Vjerujemo da dijalog uz posredovanje EU ostaje najbolji forum za normalizaciju pregovora između Beograda i Prištine i u tom cilju blisko koordiniramo sa našim partnerima iz EU", napisao je Blinken.

On je, međutim, kako se navodi u pismu, ponovio stav SAD da bi dijalog trebalo da se fokusira na međusobno priznavanje.

Blinken je na kraju ukazao da Priština treba blisko da sarađuje sa novim američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerijem i američkim predstavnikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Pismo američkog sekretara je tokom večeri objavio i Kurti na svom Tviter nalogu.


  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.