Ambasador Rusije u Beogradu

Bocan-Harčenko: Odbrambene snage na najvišem nivou spremnost odgovaraju situaciji

  • Извор: Танјуг
  • 27.12.2022. 16:06

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji opasna, napeta i na ivici sukoba, a da odbrambene snage na najvišem nivou spremnosti apsolutno odgovaraju situaciji na terenu.

Bocan-Harčenko je rekao da uvijek postoji nada da će se naći rješenje za situaciju, ali ne vidi argument u prilog očekivanja koji bi ojačali tu nadu, jer "Priština radi ono što radi i ne krije svoje namjere".

- U širem smislu to je želja da uspostavi kontrolu na sjeveru Kosova nad srpskim sredinama i sredinama sa pretežno srpskim stanovništvom. To je uvijek bila mašta Prištine, ali sad smatraju da je došlo vrijeme za realizaciju - rekao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim riječima, Albanci sada imaju zadatak da uspostave kontrolu u srpskim sredinama i da Beograd prizna Kosovo u političkom i geopolitičkom smislu i dodao da je potpuno razumljivo da Priština uživa podršku Zapada, bez obzira na to što govore.

- To potvrđuju i djelima. Priština je u najtežim danima suprotstavljanja dvije strane i porasta tenzija predala zahtjev za članstvo u EU. Sada nije važno da li će zahtjev imati ishod u bližoj ili daljoj budućnosti - rekao je on.

Bocan-Harčenkoje podsjetio da je svima poznato da podnošenju i prihvatanju zahtjeva prethodi veoma težak postupak ispunjavanja zahtjeva EU.

- Radi se o ohrabrivanju Prištine, jer uz predaju zahtjeva za članstvo ide i postupak vizne liberalizacije. Što se tiče SAD, poznato je od ranije ako bi Vašington želio da napravi sada veoma neophodan pritisak na Prištinu, da bi obustavila poteze, to bi učinili, a ako ne učine daju im zeleno svjetlo - rekao je Bocan-Harčenko za Tanjug.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.