Ruski ambasador u Srbiji

Bocan-Harčenko: "Oluju" izvele zapadne obavještajne agencije koristeći hrvatsku vojsku

  • Извор: СРНА
  • 04.08.2023. 19:50

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da su antisrpsku vojnu akciju "Oluja" izvele zapadne obavještajne agencije koristeći hrvatsku vojsku.

- Antisrpsku operaciju planirale su i izvele zapadne obavještajne agencije i druge strukture koristeći hrvatsku vojsku kao ljudsku snagu - napisao je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Ruski ambasador je konstatovao da su korišćeni isti mehanizam i scenario, kao sada u Ukrajini, po istim obrascima, sa istom neljudskošću.

On je istakao da ista tragična sudbina, kao i krajiškim Srbima, bila je pripremljena za Ruse u Donbasu da planove Zapada i kijevskog režima nije osujetila ruska specijalna vojna operacija.

- Teškog srca, sa saosjećanjem i tugom sjećamo se tragičnih događaja koji su počeli 4. avgusta 1995. godine, kao i da je usljed takozvane akcije "Oluja" oko 250.000 Srba protjerano iz svojih domova u Krajini - rekao je Bocan-Harčenko.

Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području tadašnje Republike Srpske Krajine.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvaliFikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sva obilježja genocida.

Пратите нас и путем Вибера