Ambasador Rusije u Srbiji

Bocan-Harčenko: Srbi na Kosovu i Metohiji bili primorani da napuste institucije

  • Извор: СРНА
  • 08.11.2022. 21:20

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da su Srbi na Kosovu i Metohiji bili primorani da napuste institucije zbog upornog odbijanja Prištine da formira Zajednicu srpskih opština i odluke da nametne preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, on je istakao da su jednostranim aktima Prištine podignute tenzije koje su stanje dovele na ivicu opasnog sukoba.

- Ako bi to želio, vjerujem da Zapad može da natera Prištinu da ispuni sve obaveze ili da ne radi ono što je štetno poput preregistracije vozila. Oni sad traže od Prištine nešto na rečima, ali joj gledaju kroz prste kada je riječ o konretnim akcijama - rekao je Bocan-Harčenko za Televiziju "Hepi".

Ukazujući da je cilj Prištine da protjera srpsko stanovništvo sa Kosmeta i stavi sjever pod svoju kontrolu, on je naveo da je veoma važno što je Beograd odlučno stao uz kosovske Srbe, ne samo politički, nego i jasnom reakcijom na prijetnje i pokušaje progona svog naroda.

Ambasador Rusije u Beogradu ponovio je da njegova zemlja principijelno i jasno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Govoreći o pritiscima na Beograd da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, on je ocijenio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neuvođenjem kaznenih mjera Moskvi dosljedno pokazuje principijelan pristup tom pitanju.

On smatra da Vučić time prvenstveno vodi brigu o Srbiji i srpskom narodu, jer su za zemlje koje su uvele sankcije posljedice teške, posebno u Zapadnoj Evropi, i to i u privredi i u socijalnoj sferi.

- Energetska kriza vlada svuda izuzev Srbije, koja ne može da opstane potpuno van svega što se dešava, ali je stanje u njoj mnogo bolje nego u ostatku Evrope, zahvaljujući nastavku naše saradnje - rekao je Bocan-Harčenko.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.