ATV

Ruski ambasador u Beogradu

Bocan-Harčenko: Vučić ima zahtjev za Zapad

  • Izvor: SRNA
  • 30.05.2023. 17:34

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić spreman je da diplomatskim putem riješi problem na Kosovu i Metohiji, spreman je za pregovore, ali zahtijeva neutralnost Zapada, izjavio je danas poslije sastanka s Vučićem ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

- Rješavanje kosovskog problema Vučić u cjelini vidi isključivo uz pomoć diplomatije, i spreman je za pregovore. Istovremeno zahtijeva da se postigne zaista veća neutralnost Zapada, i što je najvažnije, poštenje Zapada - rekao je Bocan-Harčenko za rusku televiziju Rusija24.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom o najnovijoj eskalaciji nasilja nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji, obavijestio ga o jučerašnjim dešavanjima i izrazio zabrinutost zbog ekstremnog nasilja i podmukle diskriminacije Srba, sa zebnjom da se situacija razvija u veoma lošem smjeru, saopštila je pres služba predsjednika Srbije.

Bocan-Harčenko je tom prilikom, kako se navodi u saopštenju, istakao da zvanična Moskva prati sva događanja i da će prenijeti sve informacije koje su mu danas predočene. On je istakao da Rusija razumije svu delikatnost situacije i da primjećuje porast agresivnosti Prištine, koja može da ima ozbiljne posljedice.

- Moskva ima najozbiljniji pristup u praćenju razvoja situacije i shvatamo da ovakav razvoj događaja može da izazove ozbiljnu krizu, čak eksploziju u cijelom regionu - rekao je Bocan-Harčenko, prenio je Tanjug.