Brisel

Borelj: Kurti nije bio spreman da krene naprijed

  • Извор: СРНА
  • 14.09.2023. 18:18

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da nije bilo moguće premostiti razlike na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koji nije bio spreman da započne kredibilan proces ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

"Nažalost, nakon prilično dugog sastanka, Kurti nije bio spreman da krene naprijed i započne kredibilan proces ka uspostavljanju Zajednice. Umjesto toga, insistirao je na formalizovanju de fakto priznanja kao prvog koraka", rekao je Borelj na konferenciji za novinare nakon sastanka u Briselu.

Borelj je istakao da je osnivanje Zajednice srpskih opština "stara obaveza za strane" i da je "uvijek bila ključni element u procesu normalizacije".


Roditelji tvrde: Djeca se otrovala na ekskurziji u neumskom hotelu

Roditelji tvrde: Djeca se otrovala na ekskurziji u neumskom hotelu

"Stoga je ključno da pregovori o statutu konačno počnu bez daljeg odlaganja, u kontekstu primjene Sporazuma", napomenuo je Borelj.

Borelj je podsjetio da je upravni tim još u maju predstavio prijedlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, ali da se više od četiri mjeseca kasnije ništa više nije dogodilo.

"Umjesto toga, ponovo smo u ciklusu tenzija i svakodnevnih eskalacija. Vratili smo se iz dogovora u eskalaciju", ocijenio je zvaničnik EU.

On je rekao da su na današnjem sastanku dvije strane "krenule sa suprotnih krajeva" i da je Kurti "prvo želio političke aspekte normalizacije, dok Srbija želi da se počne sa uspostavljanjem Zajednice prije nego što se angažuje na svojim obavezama".


Banjalučanki godinu dana zatvora zbog sređivanja invalidskih penzija

Banjalučanki godinu dana zatvora zbog sređivanja invalidskih penzija

Borelj je rekao da je zato predložio jedini mogući kompromis, proces koji bi omogućio da ova procesa dva teku paralelno.

On je rekao da su i Vučić i Kurti "izjavili da žele da budu članovi EU, koja se gradi na partnerstvu, na kompromisu, na dobrim odnosima među susjedima i viziji bolje budućnosti svih građana", te ih podsjeća taj put vodi kroz dijalog.

"Ne postoji način da se to zaobiđe. Ne postoji drugo rješenje", rekao je Borelj i dodao da bez normalizacije neće biti ni evropske budućnosti.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)