Premijerka Srbije

Brnabić: Blizu smo odluke da zatražimo povratak naših snaga na KiM

  • Извор: Курир
  • 10.12.2022. 08:53

Posljednje napetosti na Kosovu i Metohiji otvorile su temu o vraćanju srpske vojske na ovu teritoriju, što je već skoro 23 godine obaveza napisana u Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Premijerka Srbije Ana Brnabić upozorila je juče da su djelovanjem kosovskog premijera Aljbina Kurtija dovedeni na ivicu oružanih sukoba.

Ona je podsjetila da Srbija ima pravo i namjeru da, prema pomenutoj rezoluciji, na Kosovo vrati određeni broj trupa i otkrila da je Srbija blizu toga da donese tu odluku.

Bezbjednost na prvom mjestu

Premijerka je najavila da će Srbija po pitanju Kosova zahtijevati ono što je u skladu s Rezolucijom 1244.

"Sve što je u skladu s Rezolucijom 1244, za koju su svi glasali i koja je važeći dokument. Vjerujem da kada budemo to zahtijevali, a koliko godina je od usvajanja Rezolucije 1244, da će, naravno, objeručke prihvatiti svi oni koji pozivaju sve zemlje na svijetu da se pridržavaju svih rezolucija SB, kako bi imali obezbijeđene principe međunarodnog prava i kako bi rekli - mir u svijetu", kazala je Brnabićeva.

Ona je rekla i da se svakodnevno vidi kršenje Kumanovskog i Briselskog sporazuma.

"Zbog toga smo veoma blizu tome, i vjerujem da će tokom dana predsjednik Aleksandar Vučić dati više informacija o njegovim sastancima, da prema Rezoluciji UN 1244 zatražimo povratak naših snaga na KiM. Zato što Kfor ne radi svoj posao i zato što Srbi na KiM ne mogu da se osjećaju bezbjedno. Oni su tamo životno ugroženi, uključujući i djecu u vrtićima", naglasila je ona.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je i juče imao, a imaće i danas brojne razgovore sa zvaničnicima zbog goruće situacije na Kosovu, a nakon toga trebalo bi i da saopšti koji će potez povući Srbija.

On će se najvjerovatnije građanima obratiti večeras u 19 sati, kad će pokazati dokumenta i fotografije o dešavanjima na KiM.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručuje za "Kurir" da će Srbija sve učiniti da zaštiti Srbe na KiM.

"A shodno Rezoluciji 1244, na raspolaganju nam je i opcija slanja vojnika, tačno onako kako je napisano u tom dokumentu. Da podsjetim cijelu međunarodnu javnost, Rezolucija 1244 je važeća i iza nje stoji UN", napominje Dačić.

Šta piše u Rezoluciji 1244

Rezolucija 1244 usvojena je 10. juna 1999. i u njoj se definiše povratak vojnih i policijskih snaga Srbije i tadašnje SRJ.

U tekstu piše da se "potvrđuje da će poslije povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa aneksom 2".

U dokumentu se precizira da će ovom osoblju biti dozvoljeno da obavlja sljedeće funkcije: "veza sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbjednosnim prisustvom, obilježavanje i čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na mjestima srpske kulturne baštine i održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima".

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.